Četiri odlična načina da zaštitite ruke tokom zime

Radiosarajevo.ba
Četiri odlična načina da zaštitite ruke tokom zime
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ruke su u zimskim danima najizloženije mrazu i vjetru, pa se koža više nego obično suši, puca, nekad i krvari. Evo kako da je najbolje zaštitite.

Hidratantni sapun

Često pranje ruku jakim sapunima može dodatno isušiti kožu, pa je zato pravo rješenje za hladne dane sapun sa blažom formulom, koji hidrira. Ruke uvijek perite u mlakoj vodi, nikako u vreloj ili previše hladnoj. Vruća voda uništava elastičnost kože, a hladna je isušuje.

Limun

Ova voćka djeluje kao piling i mekša kožu. Istrljajte ruke koricom limuna ili nacjedite limunov sok, pa u njega umočite ruke na dva-tri minuta. To će ojačati i ispucale nokte, a koža će biti nježnija i čistija.

Rukavice

Na snijegu i vjetru rukavice su jedina prava zaštita za kožu. Zato ne krećite napolje bez njih. Osim toga, i kada perete sudove jakim deterdžentima i hemikalijama, koristite gumene rukavice. Ruke će vam biti beskrajno zahvalne.

Domaći balzam

Pomješajte dva žumanceta, dvije kašike meda i dvije kašike maslinovog ulja, te time premažite ruke i držite 20 minuta. Potom isperite vodom i nanesite kremu, najbolje onu s pantenolom. Balzam koristite dva do tri puta dnevno, a ako ga budete držali u frižideru, rok trajanja mu je pet dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije