Četiri najčešća mita: Kako i zašto žene varaju u vezi ili braku

Radiosarajevo.ba
Četiri najčešća mita: Kako i zašto žene varaju u vezi ili braku
The Daddy Files / Ilustracija
Mnogo je predrasuda u vezi sa ženskom preljubom. Novija istraživanja pokazuju da one i te kako mogu da imaju pragmatičan pristup, a muževi ih često nikada ni otkriju. Ovo su mitovi u koje i danas verujemo, a koji nisu tačni.

Sociolog Alicia Walker sa Missourri univerziteta tvrdi u knjizi The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women’s Infidelity da mnoge žene koje varaju partnera traže upravo preko društvenih mreža i sajtova za upoznavanje partnera koji su također u braku.

Mit 1: Žene varaju jer žele da se razvedu

Nijedna žena sa kojom je Walker razgovarala nije željela razvod. Sve su željele da budu sa svojim muževima, samo su željele da svoje seksualne potrebe zadovolje sa nekim uzbudljivjim, drugim.

"Zaista sam se iznenadila ovim saznanjem. Obično vjerujemo da žene emotivno varaju, to rade kada su neshvaćene i po pravilu mislimo da žele da ostave supruga. Moje ispitanice su me uvjerile u suprotno. Njihov primarni cilj je seksualno zadovoljstvo", rekla je za Bussines Insider.

Mit 2: Prevara je uvijek osveta

"Žene su se pokazale kao pragmatične po pitanju prevare. Prijavljuju se na sajtove za osobe u braku koje žele avanturu. Također, vrlo su oprezne, zanju s kim i šta žele i ne opredeljuju se lako. Većina njih je već bila na nekoj terapiji, ali muževi su uvijek ti koji slabo reaguju", kaže Walker.

Mit 3: Žene varaju kada se zaljube u drugog

Samo nekolicina žena je rekla da su varale muževe sa muškarcima u koje su se zaljubile. I na kraju to nije bilo dobro i nije se završilo slavno. Zato žene zapravo traže nekog ko je "kompatibilan".

Mit 4: Žene varaju samo sa jednim muškarcem

Velika većina žena u studiji na osnovu koje je i napisana knjiga imala je više partnera van braka. Nisu nijednog trenutka pomislile da će jedan muškarac moći da zadovolji njihove potrebe i standarde.

Često im neko odgovara po senzibiltetu, ali ne može u drugim segmentima da ih prati, pa odmah mijenjaju strategiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije