Često pijete tablete? Nemojte, evo rješenja iz prirode!

Radiosarajevo.ba
Često pijete tablete? Nemojte, evo rješenja iz prirode!
Pixabay / Ilustracija

Kada vas boli glava, sigurno ćete najčešće posegnuti za lijekovima.

No, postoje alternative iz prirode koje ih mogu zamijeniti, piše Healthysecretbase.

Borovnice su pune fitonutrijenata, imaju jaka antioksidativna svojstva koja mogu pomoći da se izbjegne proces ranog odumiranja ćelija u organizmu, te poremećaja u strukturi DNK. One će smanjiti šanse za dobivanje mnogih hroničnih bolesti koje mogu skratiti život. One su prirodni aspirin.

Kupina štiti kožu od štetnih UV zraka i usporava razbijanje kolagena u koži. Pomaže vam da ostanete mladi. Osim u liječenju manjih ranica, te ukusne bobice pomažu i u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.

Ribizle su voće bogato vitaminom C, željezom i taninom, te su idealna namirnica za sve koje pate od anemije. Također su visokovrijedan prirodni antioksidans, dobar izvor vitamina K i održavaju zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema.

Maline daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju jako antioksidacijsko djelovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcij i magnezij. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv konstipacije, a u malinama možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrijednost, sadrže najvećim dijelom vodu, te ugljikohidrate i proteine.

Jagode su četvrte po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom antioksidanata. Antioksidanti štite vaše tijelo od slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti. Ovaj vitamin ojačava arterije i nadbubrežne žlijezde koje su poznate i kao žlijezde stresa, a one zahtijevaju veću količinu vitamina C od svih organa u tijelu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne narandže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije