Čajevi za mršavljenje: Ubrzavaju metabolizam i tope kilograme

Radiosarajevo.ba
Čajevi za mršavljenje: Ubrzavaju metabolizam i tope kilograme
Pixabay / Ilustracija
Gubitak kilograma najbolje bi bilo poticati prirodnim putem, što kod mnogih ljudi nije lak zadatak.

Iz tog razloga su sve popularniji postali čajevi za mršavljenje koji pomažu vašem organizmu.

Zeleni čaj

U sebi sadrži veliku količinu antioksidansa koji imaju snažne efekte na naš organizam. Sadrži i katehine koji su aktivni sastojak koji utječe na smanjenje tjelesne težine. Funkcionira tako da sprječava nakupljanje masnih naslaga. Zeleni čaj za mršavljenje koristi se za sagorjevanje masti i zbog toga je odličan stimulans. Čaj se koristi kako bi smanjio kolesterol u krvi, dobro utječe na krvne žile, a i preporučuje se ženama u menopauzi. Ako redovito vježbate i pijete zeleni čaj, učinak mršavljenja će biti još veći.

Pijenjem ovog čaja smanjit će vam se apetit i prestat ćete s prejedanjem. Zeleni čaj je diuretik i čistit će vam organizam, a broj kalorija u zelenom čaju je zanemariv. Upravo zbog toga on je najpoznatiji čaj za mršavljenje.
Ovaj čaj pijte bez zaslađivača, ali nemojte ga piti duže od 14 dana zaredom. Nakon dužeg korištenja napravite pauzu.

Čaj od mente

Ovaj čaj je poznat kao prva pomoć kod bolova u trbuhu, mučnina, proljeva i zatvora. Djeluje protiv nadimanja, ali i pomaže ubrzavanju metabolizma. Radi ubrzavanja rada crijeva i omogućavanju hrane da se brže kreće kroz želudac, ovo je odličan čaj za mršavljenje. Pomaže kod skoro svih tegoba vezanih uz želudac i crijeva – smanjuje želučanu bol, mučnine, smanjuje simptome iritabilnih crijeva i želučanih grčeva.

Osim pomoći kod mršavljenja, čaj od mente je dobar za: smanjivanje simptoma stresa. ublažavanje problema sa desnima i usnom šupljinom, jačanje imuniteta.

Čaj od cimeta s medom

Cimet i med se koriste za cimet dijetu jer oni u kombinaciji s pravilnom prehranom i vježbanjem mogu intenzivno utjecati na gubitak kilograma. Napitci od cimeta će pomoći da se glukoza koju pojedete pretvori u energiju, a ne masnoću. Cimet će pomoći da se spusti razina šećera u krvi i inzulina koji je odgovoran za rad našeg metabolizma. Napitak od cimeta pomoći će i ubrzavanju metabolizma, ali i s prehladama i bolnim grlom.
Kako bi pripremili ovaj čaj za mršavljenje trebaju vam štapići cimeta i vruča voda. Umjesto da koristite šećer, zasladite ga medom.

Čaj od đumbira

Ovaj čaj se koristi za poticanje metabolizma pa time i mršavljenje. Služi za poticanje izlučivanja otpadnih voda iz tijela i podupire aktivnost probavnih organa. S obzirom na svoja svojstva smanjuje apetit i puni želudac, pa time nema negativnih posljedica za zdravlje. S obzirom na to je đumbir poznat kao termoenergetska namirnica, podiže temperaturu i time ubrzava metabolizam. Tako tijelo sagorijeva više masti nego inače.
Kako bi pripremili ovaj čaj u litru vode stavite korijen đumbira od 5 centimetara. Kada voda proključa nadodajte sjeckani korijen i kuhajte još 5 minuta. Procijedite ga, pustite da se malo ohladi i dodajte med i limun. Pijte dok je još toplo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije