Čaj od breze čisti tijelo od toksina

Radiosarajevo.ba
Čaj od breze čisti tijelo od toksina
Brezu mnogi doživljavaju kao obično drvo, no ona je više od toga.

U ljekovite svrhe se koriste njezina kora, listovi i pupoljci. Od listova se može napraviti ukusan čaj koji ima mnoga ljekovita svojstva.

Čaj od breze djeluje kao diuretik. Pospješuje izlučivanje urina, te se koristi kod upala urinarnog trakta i čišćenja bubrega. Osim toga, olakšava bolove u zglobovima, pomaže kod gubitka kose, uklanjanja peruti i smanjenja akni. Uklanja višak vode iz tijela, potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela i na taj način pomaže u uklanjanju celulita.

Breza je često sastavni dio napitaka za mršavljenje i čišćenje krvi. Odlična je u kombinaciji s koprivom koja uklanja proljetni umor te maslačkom koji čisti tijelo.

Čaj od breze ima vrlo blagi učinak i ne iritira bubrege. Preporučuje se piti 5 -7 dana prije menstruacije za ublažavanje PMS-a. 

Priprema čaja:

1 kašiku usitnjenog suhog lišća breze prelijte s oko 3 dl kipuće vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta pa procijedite i pijte do 3 puta dnevno. 

Napomena:

S obzirom na to da je čaj od breze diuretik, važno je da osim njega pijete dovoljno tekućine tokom dana. Trudnice bi se trebale prije konzumiranja posavjetovati sa svojim ljekarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije