Budite pažljivi kad "pucate vrat": 28-godišnjak imao moždani zbog toga!

Radiosarajevo.ba
Budite pažljivi kad "pucate vrat": 28-godišnjak imao moždani zbog toga!
PrtScr / Josh Harden

Josh Hader, 28-godišnji mladić iz Oklahome (SAD) pretrpio je težak moždani udar nakon što je odlučio isteći vrat, ili, kako se to u narodu kaže, "pucao vrat". 

Njegov punac odveo ga je u hitnu pomoć, gdje je primio terapiju, a potom su ga poslali u bolnicu, gdje je četiri dana proveo u Odjelu intenzivne njege. 

"Kada je stigao u Hitnu, Hader je bio skoro nepokretan, jako slab, imao je 'duplu viziju' i njegova lijeva strana je bila potpuno 'oduzeta'", ispričao je dr. Vance McCollom, ljekar koji ga je liječio u Mercy Hospital.

Ovaj doktor je objasnio da, kada je Hader 'pucao' vrat, puknuo je i arterije koje idu do kosti vrata, tamo gdje se vrat spaja s lobanjom, gdje je 'baza' mozga.

"Način na koji je okrenuo vrat je uzrokovao puknuće", dodao je dr. McCollom.

Hader je moždani udar imao 14. marta i još uvijek se oporavlja.

"Hodam bez štapa, ali se brzo umorim. Kroz lijevu stranu mi često prolaze trnci i nemam baš često kontrolu nad tom stranom, a na desnoj strani uopće ne osjećam bol niti reagiram na led ili vrelinu", objašnjava mladić.

Također, jedna od čudnih nuspojava, bilo je - štucanje: "To je bilo užasno. Dvije sedmice nakon moždanog štucao sam bez prestanka. U jednom periodu, štucao sam svakih nekoliko sekundi i nisam mogao disati, prejezivo", ispričao je mladić, a ljekar to objašnjava mjestom na kojem se desio udar u mozgu.

Ljekar je kazao kako sve češće liječi ljude koji su imali moždani udar zbog ovoga, čak i oni kojima su vrat "ispucali" profesionalni kiropraktičari.

Također je ljudima objasnio kako, ako je vrat ukočen, treba da ga "ispucaju":

"Okrenite vrat samo u stranu. Nikako ne okrećite."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije