Britanski naučnici: Pet razloga zbog kojih ne treba biti vegetarijanac

Radiosarajevo.ba
Britanski naučnici: Pet razloga zbog kojih ne treba biti vegetarijanac
Odustajanje od konzumiranja mesa može dovesti do teških posljedica.

Do ovog zaključka došli su britanski naučnici čije istraživanje je objavio Independent.

Eksperti su naveli pet razloga zbog kojih vegetarijanska ishrana šteti zdravlju

Prvi razlog je nagli gubitak težine. Odricanjem od mesa osoba može se izgubiti do pet kilograma težine u samo mjesec dana što nije dobro za zdravlje.

Drugo, kardinalna promjena u ishrani dovodi do promjene u crijevnoj mikroflori. A crijevna mikroflora je važna za sazrijevanje imunološkog sistema, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje hroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, odbranu od alergena te pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Treće, odbijanje mesa može negativno utjecati na metabolizam, od problema sistema organa za varenje do čira na želucu.

Četvrti razlog je to što su vegetarijanci deficitarni s hranjivim sastojcima, proteinima i mineralima neophodnim za dobro funkcioniranje tijela, a sve ovo može dovesti do srčane insuficijencije (srce više ne može pumpati dovoljnu količinu krvi za snabdijevanje cijelog organizma).

Posljednji razlog zbog kojeg ljekari ne savjetuju da se odbijaja meso: Ako osoba, nakon produžene apstinencije, ponovo počne da jede životinjske bjelančevine, može pogoršati rizik od pojave hroničnih bolesti.

U Velikoj Britaniji, gdje su objavljeni rezultati stručne analize, trećina stanovnika ne konzumira meso i mesne proizvode. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije