Bolest koja je uništila živote slavnih postaje problem i u BiH

Radiosarajevo.ba
Bolest koja je uništila živote slavnih postaje problem i u BiH
Foto: Kolaž / Anthony Bourdain, DJ Avicii i Chester Bennington
Anthony Bourdain posljednja je od svjetskih zvijezda koja si je oduzela život vješanjem nakon dugogodišnje borbe s ovisnošću, ali i depresijom koja je mnoge slavne osobe dovela na rub i gurnula u bezdan.

Bourdain je za života često govorio o depresiji i životu s tom opakom bolešću, koju društvo još uvijek nije shvatilo dovoljno ozbiljno.

Mnogi depresijom nazivaju kratka melanHolična razdoblja ili loše raspoloženje koje traje duže od jednog dana, ne shvaćajući da je to ozbiljna bolest iz koje se mnogi, nažalost, ne mogu izvući. U posljednjih godinu dana depresija je oduzela šest života slavnih osoba i tisuće života običnih ljudi.

Avicii, Chester Bennington, Kate Spade, Verne Troyer, Dolores O'Riordan i Anthony Bourdain nisu uspjeli izdržati depresiju.

Prema nekim podacima, samo u BiH od depresije boluju desetine hiljada ljudi, a u narednim godinama ona bi mogla postati drugi najveći svjetski zdravstveni problem. Koliko je depresija podmukla i teška bolest pokazuju fotografije nekih slavnih osoba nekoliko dana prije smrti. U novinskim tekstovima navodi se kako su "bili odlično raspoloženi i smijali se", a na njihovim fotografijama nema ništa što bi moglo uputiti na pakao koji se događa u njihovim glavama.

Švedski DJ Avicii prerezao si je vene razbijenom bocom dok je bio na odmoru. Bilo je poznato da se borio s ovisnošću o alkoholu, ali bilo je nemoguće zamisliti u kakvom je zapravo psihičkom stanju bio. Chester Bennington je samo šest dana prije smrti pjevao na karaokama, smijao se i zafrkavao. "Ovo mi je najbolji dan u životu", rekao je samo nekoliko dana prije nego što je potpuno potonuo.

Dizajnerica Kate Spade nije imala problema s opijatima, ali joj je depresija uništavala život. Ona je ostavila oproštajno pismo kćeri u kojemu je natuknula da je razlog samoubojstva njezin otac, koji se htio razvesti od nje.

Verne Troyer preminuo je od trovanja alkoholom. I on je godinama bolovao od teške depresije koja je njegovu ovisnost o alkoholu samo činila još gorom. I Dolores O'Riordan patila je od depresije i bipolarnog poremećaja. Umrla je 15. siječnja ove godine, a uzrok njezine smrti još uvijek nije potvrđen.

Anthony Bourdain naizgled je živio život o kojemu mnogi sanjaju. Ipak, nije uspio izdržati pakao depresije i ovisnosti.

Ako bolujete od depresije i imate suicidalne misli, potražite pomoć. Postoji izlaz.

U takvim slučajeva najbolje je da se javite stručnjacima, među kojima su sigurno oni iz KJU "Porodično savjetovalište" koji vam mogu pomoći da se izborite s depresijom. Njih možete kontaktirati na broj 033/572-050 ili ih pronaći u ulici Avdage Šahinagića, 14/2, 71000 Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije