Bebe koje imaju starije očeve, imaju veći rizik za zdravstvene probleme?

Radiosarajevo.ba
Bebe koje imaju starije očeve, imaju veći rizik za zdravstvene probleme?
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Novorođene bebe čiji su očevi stariji od 45 godina imaju veću vjerovatnoću da će biti premale porođajne težine ili završiti na intenzivnoj njezi, izvijestili su istraživači prošle sedmice dodajući popis problema povezanih sa očevim godinama.

Bebe očeva koji su imali 55 godina imale su tendenciju pogoršavanja u standardiziranom testu koji je korišten za procjenu zdravlja beba neposredno nakon poroda.

Još više zapanjujuće - i teže za objasniti - bio je povećan rizik od pojave dijabetesa tokom trudnoće kod žena koje su trudne s muškarcem starim 55 ili više godina, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ.

Svi ti zaključci, upozorili su istraživači, temelje se na analizi medicinskih zapisa, a ne na kontroliranom eksperimentu, što znači da ne mogu biti izvučeni čvrsti zaključci o uzrocima i posljedicama. Ukupni rizik od takvih ishoda također je ostao nizak, dodali su.

Ali rezultati su bili isti čak i nakon što su uzeti u obzir i drugi čimbenici koji bi mogli utjecati na rezultate - dob, pušenje majke, nivo  obrazovanja... 

"Za značajan broj ovih negativnih porođajnih ishoda procijenilo se kako bi bili spriječeni da su stariji očevi odlučili imati djecu prije 45. godine", zaključili su znanstvenici.

"Rizik povezan sa starijom očinskim dobom trebao bi biti uključen u rasprave o planiranju porodice i reproduktivnom savjetovanju."

Prosječna dob kad muškarci postaju očevi stalno raste u bogatim nacijama, kao i postotak očeva iznad 45 i 55 godina.

  • Djeca čiji su očevi imali 45 godina ili više bila su u prosjeku lakša 20 grama i imala su 14 posto veći rizik od male porođajne težine - manje od 2,5 kilograma - od beba mlađih očeva
  • Ta djeca su također imala 14% veću vjerovatnoću da će biti primljena u neonatalnu jedinicu intenzivne brige
  • U međuvremenu, rizik od gestacijskog dijabetesa za žene koje nose dijete muškarca starijih od 55 godina povećan je za 34 posto
  • Istraživači procjenjuju da oko 13 posto prijevremenih porođaja može biti pripisano starijim očevima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije