Apetit može da se istrenira: Ovo je najbolji trik za trajno mršavljenje ikada

Radiosarajevo.ba
Apetit može da se istrenira: Ovo je najbolji trik za trajno mršavljenje ikada
Foto: Pixabay / Ilustracija

Doktorica Helen McCarthy osmislila je način kako da istrenirate svoj apetit u cilju trajnog mršavljenja.

U pitanju je "skala" koja se kreće od -5 do +5, gdje -5 označava ekstremnu glad, -3 veliku glad, 0 neutralno stanje (nismo gladni), dok se preostale dvije vrijednosti aktiviraju kada počnemo da jedemo; 3 označava sitost, a 5 previše pun želudac.

McCarthy vjeruje da niko ne treba da jede sve dok ne dođe na -3, a treba da prestanete kada dođete do +3. To je jedna od osnova zdrave ishrane - umjerenost. Ako pratimo ovo pravilo, neće dolaziti do prejedanja, što je preduslov za mršavljenje. Ovo doktorica naziva treniranjem apetita i na ovaj način je ona sama regulisala težinu.

Umjerena glad je dobra 

"Biti pomalo gladan je dobro za vas, ne treba toga da se plašite", smatra doktorica Helen. Ako ne osjećate glad sat vremena ili više prije narednog obroka, to znači da vaš želudac još uvijek vari poslednji obrok i da nije imao vremena da se odmori, što nikako nije dobro. Tada ne bi ni trebalo da jedete.

Kada i šta treba jesti 

Najčešći problem je u tome što svi uglavnom jedemo u određeno vrijeme na koje smo navikli, a ne onda kada smo zaista gladni. Ali, čak i kada bismo željeli da slijepo slušamo tijelo i jedemo onda kada osjećamo glad, teško da ćemo biti u mogućnosti. Zato najčešće jedemo ili kada smo još uvijek siti ili kada pregladnimo, pa tada ne umijemo da se zaustavimo.

Upravo zbog toga je ideja o tri obroka dnevno postala neodrživa.

"Zato je najvažnije pravilno izabrati šta ćemo jesti, u zavisnosti od doba dana i toga koji nam je sljedeći obrok. Na primjer, ako imate sat vremena do ručka, a već ste gladni, gricnite nešto što se lako vari, poput voća ili povrća, kako biste do ručka opet ogladnjeli. Ako ima puno vremena do ručka, izaberite užinu koja sadrži proteine, vlakna i zdrave masnoće, poput jaja i orašastih plodova", objašnjava dr. McCarthy.

Hrana će vam biti ukusnija

Doktorka kaže da često biramo slatku, slanu i masnu hranu jer ona ima ukus u kojem volimo da uživamo, bez obzira na to da li smo gladni ili nismo. Zbog toga se često prejedamo.

Nasuprot tome, kada bismo probali da na pun želudac pojedemo, recimo, paradajz, on nam neće biti ni približno ukusan i od toga ćemo odmah odustati. Ako budete trenirali sebe da čekate sve dok malo ne ogladnite prije obroka, i zdravu hranu ćete doživljavati kao ukusniju nego inače, jer su receptori za ukus najosjetljiviji baš onda kada smo gladni.

Što se tiče hrane pune aditiva, ona će vam postati manje privlačna ako se dobro koncentrišete i počnete da primjećujete, praktično, ukus hemikalija u njoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije