Antistresni plan ishrane: Voće, jogurt i klice soje

Radiosarajevo.ba
Antistresni plan ishrane: Voće, jogurt i klice soje
Foto: Pixabay / Voće je nezaobilazno u ishrani
Za oslobađanje od stresa i vraćanje tijela i uma u harmoničnu ravnotežu nude se razne vrste terapija, više ili manje uspješne

Bečki ljekar Hademar Bankhofer preporučuje antistresni plan ishrane podjeljen u tri dijela, tvrdeći da je izuzetno efikasan. Vezan je za određene satnice koje je lako ispoštovati.

* Između 16 i 17 sati pojedite porciju svežeg voća i jogurt. Jogurt povećava rezerve amino-kiselina triptofana i tirozina u krvi. Ove dva proteinska sastojka tjeraju umor, a bistre um i jačaju koncentraciju. Istovremeno, bakterije u jogurtu donose mir i harmoniju u stresom podrivenoj crevnoj flori.

* Oko 18 sati pojedite dvije jabuke, grejpfrut, dvije mandarine ili pomorandžu i tako obradujte organizam voćnim šećerom, dovoljnim da mozak proizvodi hormon sreće.

* Između 18 i 20 sati jedite dinstano povrće sa klicama soje. U povrću se nalazi antistresni mineral magnezijum, dok klice soje, zbog vitamina B, jačaju nerve. Neka se u jelovniku nađe i riba, jer njene belančevine pomažu da stres nestane.

Alkohol ne bi trebalo unositi 15 minuta poslije jela. Kafa također ne pomaže u borbi protiv stresa, već čaj od kamilice - sadrži eterična ulja, koja djeluju opuštajuće i smirujuće na nervni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije