Amputirane joj šake i noge zbog sepse uzrokovane kontaktom s psećom pljuvačkom

Radiosarajevo.ba
Amputirane joj šake i noge zbog sepse uzrokovane kontaktom s psećom pljuvačkom
Foto: Fox 8 / Screenshot

Amerikanki Marie Trainer su amputirane šake i noge zbog sepse uzrokovane kontaktom s psećom pljuvačkom, piše portal LadBible.

Pljuvačka je sadržavala rijetku bakteriju kojom se Marie zarazila. U bolnici je bila hospitalizirana skoro 80 dana. Bila je životno ugrožena.

Za televizijsku stanicu Fox 8 u Ohio gdje živi je ispričala šta joj se dešavalo.

Kako je kazala, osjetila je nemoć zbog koje je bila primorana da leži. Po smještanju u bolnicu, uslijedila je amputacija. Probudila se deset dana nakon amputacije.

"Nakon što sam se probudila, nisam znala gdje sam. Bilo je vrlo teško suočiti se s tim da su vam šake i noge amputirane", rekla je.

Marie se zarazila bakterijom capnocytophaga koja je bila u pljuvački njenog psa.

Simptome oboljenja je osjetila nakon što se sa svojim suprugom Matthewom vratila sa ljetovanja na Karibima. Prvo je osjetila bolove u leđima, da bi potom uslijedile nagle promjene temperature tijela.

U bolnicu je smještena kada se stanje već pogoršavalo.

Stažistkinja u bolnici gdje je zbrinuta i pastorka od Marie Gina Premer je istakla da se njeno zdravstveno stanje brzo pogoršavalo. Bila je u medicinskoj komi, a u međuvremenu se pojavila gangrena.

Capnocytophaga se nalazi u pljuvački mnogih pasa i mačaka. Doktorica Maragaret Kobe je upozorila da se bakterija može prenijeti ugrizom ili samo kontaktom s pljuvačkom ovih životinja.

"Riječ je o bakterijama koje su vrlo opasne. Vrlo brzo mogu ugroziti vaš imunološki sistem i napraviti grozne stvari", ukazala je.

Marie ima dva psa i vjerovatno je jedan od njih imao tu bakteriju koja uzrokuje ugruške u krvi. Samim tim je protok krvi otežan ili, u najgorem slučaju onemogućen. Da joj šake i noge nisu amputirani, vjerovatno bi preminula.

Doktorica Kobe je naglasila da je ovakva reakcija na bakteriju rijetka kod ljudi, navodi LadBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije