Amerikanka objasnila: Zašto nisam donirala bubreg djedu koji je preminuo?

Radiosarajevo.ba
Amerikanka objasnila: Zašto nisam donirala bubreg djedu koji je preminuo?
Pixabay / Ilustracija

Jedna Amerikanka je objasnila zašto nije željela donirati bubreg svojem djedu koji je bio životno ugrožen. Obrazloženje je napisala na svojem Facebook profilu, navodi portal Unilad.

Kao razlog zašto nije donirala organ navela je to što je njen djed bio "član Ku Klux Klana, te zbog toga što je bio pedofil".

Bila je u prilici da mu donira organ kada je imala 16 godina. Sada namjerava da organ donira potpunom neznancu.

"Mod djed je preminuo kada sam imala 16 godina. Tada sam odbila da mu doniram bubreg. Jedino sam mu je mogla donirati organ. Odbila sam jer je bio član Ku Klax Klana i zbog toga što je maltretirao djecu. Moji bubrezi nisu za nekog ko je član Klana i nekog ko je pedofil. Sljedeće godine ću donirati bubreg potpunom neznancu", napisala je.

Neki su kritikovali njen čin, dok su neki imali razumijevanja za ono što je uradila. Bilo je i onih koji su joj čestitali na toj odluci poručivši da je njeno pravo da radi šta hoće sa svojim tijelom.

Prema podacima američke Nacionalne fondacije za bubrege, 13 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama umire svaki dan čekajući na transplantaciju bubrega. Svakih 14 minuta pojavi se nova osoba koja čeka na transplantaciju, navodi portal Unilad

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije