Ako vam je stalo do izgleda - onda više ni kapi: Evo kako alkohol utječe na vaše lice

Radiosarajevo.ba
Ako vam je stalo do izgleda - onda više ni kapi: Evo kako alkohol utječe na vaše lice
Foto: Pexels / Ilustracija

Stručnjakinja za njegu kože tvrdi kako samo nekoliko čaša vina može dramatično promijeniti izgled vašega lica i otkriva kako možete popraviti štetu uz nekoliko brzih trikova. 

Katie White iz Londona otkriva da je alkohol glavni uzrok prebrzoga starenja.

Kada pijete alkohol, vaša se koža dehidrira na način da prestaje proizvoditi prirodan kolagen u mjeri koja je potrebna za lijep izgled, dok šećer iz vina može utjecati nanivo šećera u krvi i započeti proces koji se zove glikozilacija.

Ona oštećuje kožu u obliku stvaranja bora.

Ipak, postoji nekoliko trikova koji ograničavaju i popravljaju ove znakove.

Neki od njih uključuju konzumaciju gorke hrane i pića, koji stimuliraju jetru. Masaža lica također može mnogo učiniti za njegov izgled. Kružni pokreti potiču proizvodnju kolagena.

Katie, koja je ujedno i nutricionistica, kaže kako je konzumacija alkohola prva stvar o kojoj je pitaju njezini klijenti.

“Alkohol je često glavni krivac zbog kojega koža ne izgleda sjajno kako bi trebala. Kada je ona dehidrirana, izgleda suho, ‘mutno’ i beživotno”, objasnila je za Daily Mail.

Alkohol također remeti spavanje na način da zaustavlja tjelesnu proizvodnju melatonina, koji je ključan za dobar san.

Istraživanja su pokazala da čak i umjerena doza alkohola smanjuje proizvodnju melatonina i do 20 posto., prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije