Ako radite ove stvari u kuhinji - ODMAH prestanite!

Radiosarajevo.ba
Ako radite ove stvari u kuhinji - ODMAH prestanite!
Arhiv / Ilustracija
Orašasti plodovi i sjemenke i druge prirodne, zdrave namirnice u sebi sadrže osjetljiva ulja (mono i višestruko nezasićene masne kiseline) koja imaju tendenciju da se užegnu brže nego zasićene masti kada su izložena svjetlosti, zraku i toplini.

Užegnuta ulja tvore slobodne radikale, a sada svi znamo da slobodni radikali štete; mogu dovesti do upale, uzrokovati brže starenje, a također su povezani s rakom. 

Donosimo vam popis namirnica, po Huffington postu, za koje biste mogli biti iznenađeni kad saznate da im je mjesto u čvrsto zatvorenoj posudi – u frižideru!

Svi orašasti plodovi i sjemenke

Lan, sezam, suncokret, orasi, bademi, lješnjaci, indijski i brazilski orasi, kikiriki, pistaciji...

Kada kupite sirove, neprženo / neslane orašaste plodove i sjemenke, stavite ih u staklene posude s čvrstim poklopcima i stavite ih u frižider. Trajati će nekoliko mjeseci. Ako mislite da ćete ih trebati kroz duži period, stavite ih u zamrzivač na 6 mjeseci do godinu dana.

Puteri od orašastih plodova

Tahini, kikiriki, badem i lješnjak puteri…

Trebate pohraniti svoje orašaste putere u frižider iz istih razloga zbog kojih je potrebno pohraniti orašaste plodove i sjemenke u frižider.  Ako se vaš puter od orašida stvrdne u frižideru, nije naodmet izvaditi malu količinu van i omekšati ga prije mazanja ili dodavanja domaćem preljevu za salatu. 

Ulja

Lan, sezam, orah i druga polinezasićena ulja treba čvrsto držati zatvorene u frižideru. Također, trebali biste znati da se polinezasićena ulja nikada ne smiju koristiti za kuhanje, jer su vrlo reaktivna na toplinu. Umjesto toga, ove vrste ulja je najbolje koristiti kao preljev za salatu ili u smoothijima.

Cjelovite žitarice

Pošto nisu mljevene, cjelovite žitarice zadržavaju svu svoju prirodnu dobrobit od ulja. To je fantastično za vaše zdravlje, ali isto tako znači da ih ne možete pohraniti u vaš ormar na neodređeno vrijeme. Općenito je pravilo da većina cjelovitih žitarica može trajati oko šest mjeseci u dobro zatvorenoj kutiji / pakiranju na suhom i hladnom mjestu. Ali, ako će se čuvati duže od toga, trebalo bi ih pohraniti u zamrzivač najviše do godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije