Ako djeca piju sok od narandže ujutro, to može imati loše posljedice

Radiosarajevo.ba
Ako djeca piju sok od narandže ujutro, to može imati loše posljedice
FOTO: Pixabay / Ilustracija
Prema rezultatima novo provedenih istraživanja, djeca koja ujutro piju narandžin sok sklonija su pretilosti u budućnosti, a ona koja preskaču doručak će kasnije u danu imati veću želju za slatkišima.

Iako su prirodni voćni sokovi inače poznati kao zdravi napici koji se preporučaju i djeci i odraslima, često sadrže velike količine šećera i kalorija. Neka su istraživanja čak pokazala kako 350 ml soka sadrži čak 9 čajnih kašika šećera koji ne posjeduje nutritivnu vrijednost. 

Ovo novo istraživanje je provedeno na bečkom univerzitetu, tačnije na Medicinskom fakultetu u Beču gdje su naučnici posmatali prehrambene navike 650 djece za doručak te ih uspoređivali s njihovom visinom i težinom.

Njih oko 29 posto je bilo prekomjerne težine ili pretilo. Samo 4 od 10 djece ispod 13 godina je zapravo konzumiralo doručak svaki dan.

Rezultati su pokazali da djeca koja nisu preskakala svoj doručak su bila lakša od onih koji ga nisu jeli. 

Voditeljica istraživanja, doktorica Maria Luger, napominje roditeljima kako bi trebali reducirati unos šećera svoje djece za vrijeme doručka.

"Potrebno je konzumirati mnogo vlakana, stoga dajte svom djetetu jabuku ili narandžu umjesto voćnog soka. Također, prvobitno birajte vodu ili čaj bez šećera, a ako već piju voćni sok, razrijedite ga vodom", savjetovala je Luger, a prenosi Daily Mail.

Čak oko pola miliona djece mlađe od 11 godina već pati od pretilosti, a stručnjaci upozoravaju da to vodi sve češćoj pojavi hepatitisa tipa 2srčanih bolesti ali i raka. Kažu kako djeca jedu 3 puta više šećera nego što bi trebala, a polovina dolazi iz nezdravih grickalica i zašećerenih pića. 

Profesor sa Univerziteta u Liverpoolu, Jason Halford, kaže kako voćni sokovi nisu zapravo toliko loši, ali jednostavno nisu zasitni koliko cijelo voće, a iz razloga što su sva vlakna iz njih uklonjena, većinski se sastoje od šećera.

Preporuka je djeci 150 ml voćnog soka na dan kako bi ona i dalje imala potrebu za voćem i povrćem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije