Zovu je Uragan: 103-godišnja trkačica osvojila zlatnu medalju!

Radiosarajevo.ba
Zovu je Uragan: 103-godišnja trkačica osvojila zlatnu medalju!
Foto: Instagram / Baka zvana Uragan!

Julia 'Uragan' Hawking, 103-godišnja trkačica iz SAD-a, osvojila je dvije zlatne medalje na utrci za starije - pobijedila je u utrkama i na 50 i 100 metara, koje se tradicionalno održavaju u Albuquerqueju.

Gospođa Uragan je tako postala najstarija trkačica u SAD-u, a proslavila se prije dvije godine kada je postavila svjetski rekord za seniore na 100 metara - da ne bude zabune, tada je imala 101 godinu.

Uragan-baka ima četvoro djece, troje unuka i troje praunuka, a ovako je govorila o svom uspjehu: "Presretna sam što sam ovo uspjela, iako nisam bila brza kako sam očekivala. Ne znam da li je to bilo zbog toga što starim ili možda zbog atmosfere."

Jedna od zanimljivosti je da je ova inspirativna baka počela trčati tek kad je napunila 100 godina, kada joj je vožnja MTB biciklom (za brdske staze, op.pr.) postala preteška. 

Gospođa Uragan je dala i nekolicinu savjeta za sve koji tek žele početi trčati: "Shvatite, možete ovo početi koliko god godina da imate. Važno je ostati stalno u pokretu, to ja radim. Stalno se krećem. Ne vježbam stalno - vježbala sam, ali sad mislim da ne moram više. Zapravo, danas vježbam tako što radim u vrtu. Uvijek sam pazila šta jedem i 'držala' sam kilažu."

Dodala je i da svaki dan živi kao da je posljednji, da joj je svaki dan novo čudo.

Zasad nije planirala da trči i sljedeće godine, ali kaže: "Nikad ne znaš."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije