Znate li koji grad ima svoju valutu?

Radiosarajevo.ba
Znate li koji grad ima svoju valutu?
Foto: Lego / Ilustracija

Bristol je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu koji ima svoju valutu, navodi Deutsche Welle.

Stanovnici ovog grada već nekoliko godina plaćaju bristolskom funtom. Valuta je nastala zajedničkim dogovorom građana Bristola.

Njome se plaćaju samo proizvodi nastali u ovom gradu. Kako navodi Deutsche Welle, ovo nije iznenađujuće s obzirom na to da je Bristol mjesto gdje nastaju alternative. Bio je prvi u mnogo čemu u odnosu na ostatak zemlje i šire.

Nešto slično postoji i u drugim dijelovima svijeta. Mnoge komune - manje zajednice funkcionišu na način koji nije u skladu sa dominantnim vrijednostima i pravilima savremenog svijeta.

Jedan od kreatora bristolske funte je Sijaran Mandi. Prema njenim riječima, valutu koristi dvije hiljade preduzetnika. Ona ima pozitivan efekat na lokalnu ekonomiju.

Trgovci, zanatlije i gradski službenici mogu da biraju da li će poslovati odnosno da li će im se plata isplaćivati u britanskoj ili bristolskoj funti, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije