Znate li koja je razlika između astronauta i kosmonauta?

Radiosarajevo.ba
Znate li koja je razlika između astronauta i kosmonauta?
Foto: Profimedia / Ilustracija

Koja je razlika između astronauta i kosmonauta - pitanje je na koje je odgovorio National Geographic.

U značenju ne postoji razlika između astronauta i kosmonauta. I jedni i drugi lete u vasionu. Prvi naziv je američki, a drugi sovjetski.

Razlika je nastala tokom Hladno rata. Obje zemlje su osmišljavale svoje pojmove, prije svega u nauci - od naziva hemijskih elemenata do putnika u svemir u cilju da ih učine globalnim.

Naziv kosmonaut se i danas koristi u Rusiji i zemljama istočne Evrope. Astronaut je riječ koja se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama.

Na našem području ovi pojmovi su sinonimi. Ponekad se pojam kosmonaut koristi za ruske istraživače svemira, a astronaut za američke.

Obje riječi su nastale iz grčkog jezika.

Kosmonaut na ruskom doslovno znači svemirski mornar. Nastao je spajanjem riječi naut, što znači mornar, i kosmos, što znači poredak.

Astronaut doslovno znači zvjezdani mornar. Nastao je spajanjem riječi naut sa astro, što znači zvijezda.

Smatra se je da pojam kosmonaut smislio sovjetski svermiski inžinjer Mihail Tihonravov. Pojam se počeo koristiti 1961. godine kada je Jurij Gagarin bio prvi čovjek koji je uspješno poletio u vasionu.

NASA je odlučila da ne koristi ovaj pojam. Upotrebljavali su riječ koja se prvi put pojavila u ranoj naučno-fantastičnoj literaturi sa kraja 19. vijeka. Po svemu sudeći, astronaut se prvi put spominje 1880. godine u knjizi pisca Percyja Grega. Proistakao je iz pojma aeronaut koji je označavao vazduhoplovca, a koristio se kao naziv za pilota balona, odnosno balonistu.

Svemirska igra riječima koristila se tokom Hladnog rata. Kao prijateljski odgovor na negativnu hladnoratovsku tradiciju, američki astronaut Norman Thagard je 1995. godine prvi letio ruskom letjelicom. On je nazvan prvim "američkim kosmonautom".

U zapadnim medijim se kineski astronauti nazivaju tajkonauti. Riječ je nastala spajanjem grčkog naut sa kineskim nazivom za svemir tàikōng.

U Kini se inače nazivaju hángtiān yuán, čime se označavaju kineski pripadnici svemirskog programa koji lete u otvoreni svemir (ali, samo unutar Sunčevog sistema), objašnjava National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije