Znate li gdje se nalazi najdublja rupa na planeti i koliko je duboka

Radiosarajevo.ba
Znate li gdje se nalazi najdublja rupa na planeti i koliko je duboka
Foto: Science Alert / 'Poklopac' na najdubljoj rupi

Daleko, skrivena na zapadu Rusije nalazi se mala kolekcija starog metala i srušenog betona. Što nije toliko zanimljivo...

No, prođete li malo kroz taj "otpad" pronaći ćete metalni disk, čvrsto zabravljen za zemlju. Ovaj disk čuva spektakularan prolaz do najdublje rupe na svijetu, duboke 12 kilometara!

Koliko je 12 kilometara, poređenja radi, pitate nas? To je dublje od najdublje tačke okeana, Marijanske brazde. Zapravo, ova je rupa najdublja rupa koju je čovječanstvo ikada iskopalo.

Ime joj je Kola Superdeep Borehole (Kola superduboka bušotina), no ova nema nikakve veze sa izvlačenjem fosilnih goriva. Ova bušotina, za razliku od svih drugih, postoji isključivo u svrhu nauke. 

Kada su sovjetski naučnici počeli 'bušiti' površinu Zemlje sedamdesetih godina prošlog vijeka, učinili su to kako bi saznali nešto više o sadržaju Zemljine kore. 

"Istina je da znamo manje o onome što je ispod naših nogu, nego o onome što se nalazi izvan Sunčevog sistema", opisao je jednom slavni Hank Green, jedan od najutjecajnijih online edukatora.

Ruski naučnici nastavili su kopati i u godinama poslije - iako nisu došli do dubine koju su planirali, 1994. godine stigli su do 12 kilometara.

Ova dubina drži rekord i danas, 25 godina poslije, a tehnologija bušenja koju su razvili i danas je čudesna naučnicima. 

A, šta smo zapravo naučili u ovoj avanturi?

Prvo, sada znamo da postoji voda na toj dubini, što su naučnici smatrali nemogućim, sve dok je nisu vidjeli svojim očima. 

Na dubini od sedam kilometara pronašli su i mikroskopske fosile čak 24 vrste jednoćelijskih, izumrlih organizama. 

Također su dobili pristup i stijenama, starim 2.7 milijardi godina, ali upravo su one bile izazov koji naučnici jednostavno nisu mogli 'prokopati'. 

Zašto? Zato što je njihova temperatura oko 180 stepeni Celzija, što je 80 posto toplije od onog što su naučnici predvidjeli i jednostavno nisu uspjeli preći ovu vrelinu.

Da li ćemo ikada otkriti kako da ovo riješimo i odemo dublje? Pa, 1994. je ipak davno prošlo vrijeme, tako da - nikad ne recite nikad...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije