Znate li da Hrvatska ima svoje Mrtvo more

Radiosarajevo.ba
Znate li da Hrvatska ima svoje Mrtvo more
Foto: Instagram / Slano jezero na Lokrumu

Jeste li znali da Hrvatska ima svoje Mrtvo more? Nalazi se na bajkovitom Lokrumu, desetak minuta vožnje brodom od Dubrovnika, na istočnoj strani otoka. Riječ je o slanom jezeru koje je uskim tjesnacem povezano s morem. U toj zatvorenoj prirodnoj uvali more je plitko i nikad nema valova, a kupanje je ustinu poseban doživljaj.

Misterij hrvatskog otoka: Niko tamo ne želi prespavati

Plaža je šljunčana, a zbog pličine je osobito pogodna malu djecu. I one kojima se na da izvoditi akrobacije nego guštati u miru u predivnom ambijentu.

Lokrum je, inače, rezervat šumske vegetacije pod zaštitom UNESCO-a i krije zapanjujuću prirodu kao i zanimljive i rijetke životinjske vrste. Nakon što se okupate u Mrtvom moru svakako se uputite u obilazak ovog čarobnog otoka koji se prostire na samo 0,7 kilometara kvadratnih, piše Slobodna Dalmacija.

Osim u prirodnim ljepotama možete uživati u u razgledavanju historijskih znamenitosti. Tu su crkvica Navještenja iz 15/16. stoljeća, samostanski kompleks koji se sastoji od ostatka bazilike iz 12. i 13. stoljeća, samostana s klaustarskim vrtom (15/16. st.) i ljetnikovca Maksimilijana Habsburškog te utvrda Royal koja se uzdiže na 96 metara, što je ujedno i najviši dio otoka, a predstavlja odličan vidikovac s pogledom na Dubrovnik i okolicu.

O Lokrumu kruži stravična legenda o prokletstvu koje su na njega, navodno, bacili benediktinci koje su prognali iz samostana, no nemojte da vas to odgovori od posjeta ovom istinskom dragulju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije