Znamo da zvuči kao vic, ali nije: Janje bi moglo ostati bez titula jer je pod dopingom

Radiosarajevo.ba
Znamo da zvuči kao vic, ali nije: Janje bi moglo ostati bez titula jer je pod dopingom
Foto: Screenshot / Nedozvoljene supstance pronađene su u krvi

Velikom janjećem šampionu koji se proslavio na sajmu u Ohiu, nedozvoljene supstance pronađene su u krvi usred testiranja koje je provedeno prije klanja, prenosi 24sata.hr.

Znamo da zvuči kao vic, ali - nije.

“Ne znamo kako su nedozvoljene supstance dospjele u krv janjeta, a možda i nikada nećemo saznati”, objasnio je dr. Tony Forshey, veterinar s Instituta za veterinu u Ohiu.

Dodao je da je na vlasnicima svih životinja koje se natječu da dođu potpuno “čiste” od bilo čega što bismo kategorizirali kao nedopušteno.

“Nedopuštene supstance ne samo da su ovom janjetu dale nepoštenu prednost, već kontaminiraju meso koje se onda ne smije plasirati na tržište i konzumirati”, pojasnio je.

Država inače zahtijeva da se svaka životinja testira prije nego što ju se pošalje na klanje, piše New York Post.

Institut za veterinu u Ohiu još uvijek dovršava testiranja te će najvjerojatnije janjetu oduzeti šampionsku titulu.

I dok su prijatelji životinja strogo osudili vlasnika janjeta, internetom su se proširile brojne šale, poput one da se janje (eng. 'lamb') nazove Lamb Amstrong, kao referenca na Lancea Armstronga, biciklista koji je prije nekoliko godina izgubio brojne titule zbog korištenja nedopuštenih supstanci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije