Znala i znakovni jezik: Preminula Koko, najpoznatija gorila na svijetu

Radiosarajevo.ba
Znala i znakovni jezik: Preminula Koko, najpoznatija gorila na svijetu
Gorilla Fondation / Koko i njena velika ljubav
Koko, slavna ženka zapadnog nizinskog gorila, koja je naučila komunicirati s ljudima znakovnim jezikom preminula je u dobi od 46. godina.

"Koko je dotakla živote miliona kao ambasador svih gorila i ikona komunikacije između različitih vrsta i empatije. Bila je voljena i mnogo će nam nedostajati", saopćili su iz Gorilla Fondacije.

Ova predivna životinja preminula je u snu, a iza nje je ostalo fascinantno naslijeđe.

Rođena je 1971, u zoološkom vrtu u San Francisku. Znakovnom jeziku ju je naučila slavna dr. Francine 'Penny' Patterson koja je zajedno s dr. Ronaldom Cohnom pokrenula Gorilla Fondaciju. Koko je znala oko 1000 znakova i komunicirala je s ljudima poput malenog djeteta.

Jedne prilike posjetio ju je i slavni glumac Robin Williams, a, kada je umro, svojim ljudskim prijateljima poručila je da je jako tužna.

Bila je slavna i po tome što je obožavala mačiće, a imala je i svog ljubimca, mače zvano All Ball (sama je imenovala ovu životinju). Prema priči osnivatelja Gorilla Fondacije, All Ball je u jednom trenutku pobjegao iz njene nastambe i udarilo ga je auto. Kada su joj objasnili što se dogodilo, Koko je signalizirala: "Loše. Tužno. Loše"  i "Namrštena. Tužna. Namrštena. Ljuta". Do dana svoje smrti čuvala je mačiće i ponašala se prema njima kao prema bebama gorilama.

Jedne prilike posjetio ju je i čuveni basista grupe Red Hot Chili Peppers - Flea a ona je željela i svirati njegovu gitaru - voljela je muziku i voljela je imirati pokrete kao da pleše.

Vjerovatno nikad nećemo saznati koliko je Koko zaista razumjela, a koliko kopirala ljude koji su se brinuli o njoj. Kako god, njen doprinos nauci i njeno ime nikad neće biti zaboravljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije