Znakovi koji pokazuju da ne jedete dovoljno povrća

Radiosarajevo.ba
Znakovi koji pokazuju da ne jedete dovoljno povrća
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Možda mislite da jedete dovoljno povrća, ali vjerojatno se varate. Prema smjernicama dijetetičara i nutricionista, odrasla osoba treba pet do 13 porcija voća i povrća u danu, ovisno o dobi, spolu, razini tjelesne aktivnosti i cjelokupnom zdravlju. Preskakanje preporučenog unosa može utjecati na tijelo i više nego što mislite.

Ako želite provjeriti unosite li dovoljno povrća, obratite pozornost na ove stvari.

Nedostaje boje na vašem tanjuru

Tipičan obrok sastoji se od mesa i krumpira. Možda takvo jelo ima dobar okus, ali nedostaje boje na tanjuru, piše Index.hr.

“Osim što tjestenina, riža i kruh ne daju boju vašim obrocima, ne osiguravaju ni esencijalne minerale i vitamine vašem tijelu”, kaže dijetetičarka Abby Sauer.

Često uočavate modrice na tijelu

Kad tijelu nedostaje vitamina C, veći je rizik od pojave modrica. Vitamin C nalazi se u crvenoj paprici, kelju, zelenom lisnatom povrću, brokuli, prokulicama i rajčicama.

Cijelo vrijeme ste umorni

Manjak folata može uzrokovati nadutost i anemiju, tvrdi Sauer. B vitamin riješit će problem, a nalazi se u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, leći i šparogama.

Često ste bolesni

Ako ne jedete dovoljno povrća, ne unosite važne nutrijente i imunitet slabi.

“Napunite hladnjak povrćem koje je bogato vitaminom C, ojačajte imunitet i skratite vrijeme oporavka od bolesti”, savjetuje Sauer.

Teško vam je nositi se sa stresom

Stres je nezaobilazan. Upale su prirodan odgovor tijela na stres, a ako se ne nosite dobro s njim, pojavit će se problemi.

“Jedite hranu bogatu protuupalnim sastojcima kao što su nezasićene masne kiseline (losos i tuna), antioksidansi, polifenoli i karotenoidi kako biste smanjili razinu upale i povećali sposobnost kontroliranja stresa”, dodaje Sauer.

Skloni ste grčevima u mišićima

Voće i povrće sadrži kalij koji može prevenirati grčeve, posebno koje uzrokuje tjelovježba. U jednoj banani srednje veličine nalazi se 422 miligrama kalija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije