Životinje koje žive bez kisika: Štakori su fenomen prirode

Radiosarajevo.ba
Životinje koje žive bez kisika: Štakori su fenomen prirode
/ Foto: CNN
Postoje životinje koje mogu doista živjeti bez kisika. Riječ je o jednoj vrsti glodavaca koji žive pod zemljom.

Englezi ih zovu naked mole rats, što se na bosanski jezik prevodi kao golokrtičasti štakori.

Ove životinje ne pripadaju ni štakorima (rod Rattus), ni krticama (rod Talpa), koje uostalom nisu glodavci nego kukcojedi. Te čudne životinjice što žive u subsaharskoj Africi već dugo vremena zaokupljaju pažnju naučnika.

Kao što im i samo ime govori, golokrtičasti štakori žive pod zemljom i to u vrlo velikim kolonijama, koje mogu imati i do 200 jedinki. U takvim skućenim "stambenim uvjetima“ nema mnogo zraka, piše CNN.

U njihovim nastambama ima i do 10 % ugljikova dioksida – tri puta više nego u zraku što ga izdišemo. Pokusi su pokazali da ti glodavci mogu preživjeti čak pet sati pri 80 % ugljikova dioksida u zraku,  a pri 5% CO2 ne primjećuje se nikakvo nepovoljno djelovanje – a to je nivo ugljikova dioksida pri kojoj miš umire već za petnaest minuta.

Ti su pokusi najjasnije pokazali da  golokrtičasti štakor može živjeti bez kisika. 

Tajnu života tih podzemnih glodavaca nedavno je razotkrila skupina američkih i njemačkih naučnika koji su o tome napisali članak te ga objavili u uglednom znanstvenom časopisu Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije