Živjela mjesec dana sama na planini nakon što joj je partner pao i poginuo

Radiosarajevo.ba
Živjela mjesec dana sama na planini nakon što joj je partner pao i poginuo
Wikipedia / Ilustracija
Planinarka iz Češke pronađena je živa u kolibi u zabačenom dijelu Novog Zelanda gdje je sama provela čak mjesec dana nakon što je njezin partner pao i poginuo na planinarskoj stazi.

Kako piše Guardian, pronađena je u srijedu na poznatoj stazi Routeburn koja je dio nacionalnog parka Fiordland.

Prema navodima policije, par je krenuo na planinarenje 26. jula, a muškarac se poskliznuo i pao niz liticu dva dana kasnije. Žena je rekla kako se nakon nesreće spustila do njega, no on je ubrzo nakon toga izdahnuo.

Nakon nesretnog događaja ona je ostala živjeti u obližnjoj kolibi čekajući da se snježne padavine smire pa da može potražiti put kući.

Unatoč hladnom vremenu i visokom snijegu, spasilačka služba zatekla ju je u prilično dobrom stanju.

Nakon partnerove smrti, žena je tri dana provela na otvorenom da bi tek nakon toga krenula potražiti zaklon i našla ga u planinarskoj kolibi u koju je provalila i poslužila se namirnicama koje je ondje našla. Tokom mjesec dana koje je provela ondje, nije se puno kretala jer je i sama bila ozlijeđena. Osim toga, zbog visokog snijega postojala je opasnost i od lavina.

Ispred kolibe uspjela je u snijegu ispisati veliko slovo H – za 'help' – nadajući se da će to neko ugledati iz zraka.

Kaže da tokom mjesec dana njezina boravka u kolibi, ovuda nije prošao niti jedan planinar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije