Žene oko 40. godine se najduže oporavljaju od COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
Žene oko 40. godine se najduže oporavljaju od COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Muškarci imaju tri puta više šanse da zbog infekcije COVID-19 završe na intenzivnoj njezi, ali se žene mnogo duže oporavljaju nakon infekcije, pokazalo je istraživanje francuskog Centra za mikrobiologiju i infekcije, piše Business Insider.

To "dugo oporavljanje" podazumijeva osam sedmica teškog oporavka i najčešće se s njim suočavaju žene oko 40. godine bez drugih zdravstvenih tegoba.

"To su žene koju se prije ove infekcije bile potpuno zdrave", rekao je Noah Greenspan, lekar koji vodi centar za rehabilitaciju od plućnih bolesti u Njujorku.

Inače, u ovom centru, sada se opravljaju pacijenti nakon preležanog COVID-a, a 85 posto njih su žene.

"Žene imaju mnogo jači odgovor T ćelija od muškaraca, koji im pomaže da njihov imuni sistem brže prepozna virus i uništi ga. Ipak, ovo je mač sa dvije oštrice, jer snažan odgovor T ćelija može da navede imuni sistem da napadne sam sebe", rekao je dr. Greenspan.

Grisnpan je rekao da se sve njegove post-COVID pacijentkinje imaju slične simptome povezane sa autoimunim nervnim sistemom - vrtoglavice, umor, ubrzan rad srca, glavobolje..

"Činjenica je da se muškarci mnogo brže oporavljaju, ali još uvijek ne znamo zašto. Postoji nekoliko teorija. Za početak, genetika. Naime, X hromozom sadrži više "imuno bliskih" gena od Y hromozoma, a i generalno sadrži više gena, pa tako može da stvori veće šanse za mutaciju, koje mogu da vode do autoimunih bolesti."

I polni hormoni igraju veliku ulogu.

"Estrogen regulište imuni odgovor, pa kada je njegov nivo u organizmu nali, ženski organizam može da reaguje previše 'agresivno' na korona virus, što može da objasni zašto se žene duže oporavljaju od muškaraca. Pa zato naše pacijentkinje imaju mnogo teže simptome tokom menstruacije, kada je nivo estrogena najniži", rekao je dr. Greenspan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije