Žene moćnika: Hiljade pari cipela, otimanje novca i bunde od jaguara

Radiosarajevo.ba
Žene moćnika: Hiljade pari cipela, otimanje novca i bunde od jaguara
Udaja za despota ženi garantira dvije stvari - rkstravagantan životni stil, ali i lošu reputaciju. U očima javnosti, mnoge žene koje udajom za diktatore postaju prve dame svojih zemalja, zaslužuju svaki prezir.

Ne toliko zbog udaje, koliko zbog ponašanja kada se dokopaju moći, lojalnosti koju pružaju svojim muževima-tiranima, uklanjanju političkih protivnika i eskploatisanju državnog novca, piše BBC. Ovo su samo neke od njih.

Grrace Mugabe, Zimbabve - Surova "Gucci Grace"

Doskorašnja prva dama Zimbabvea Grace Mugabe po svemu sudeći će se susresti sa suđenjem zbog svojih postupaka. Njen muž Robert (93), koji je zemljom vladao punih 37 godina, na kraju je mirnim putem svrgnut sa vlasti, a obećan mu je i azil u inostranstvu. Grace sa druge strane, predstavlja trenutno najomraženiju ženu u Africi, a mnogi stanovnici Zimbabvea krive nju zato što je "iskvarila Mugabea".

Danas je ambiciozna prva dama, a svojevremeno je bila Mugabeova koleginica. Svog sadašnjeg supruga upoznala je dok je radila kao daktilograf u predsjedništvu. Kako prenosi BBC, Mugabe je počeo da se udvara 40 godina mlađoj Grace uz čaj, iako je tada bio oženjen.

grejs-mugabe2.jpg - undefined

Grace Mugabe

“Prišao mi je i počeo da se raspituje o mojoj porodici. Gledala sam na njega kao na očinsku figuru. Nisam ni pomislila da će me pogledati jednog dana i reći ‘Sviđa mi se ova djevojka’. Ni na kraj pameti mi to nije bilo”, otkrila je Grace krajem osamdesetih godina u jednom od rijetkih intervjua na tu temu.

Grace Mugabe nije samo supruga bivšeg predsjednika. Ona je i uspješna poslovna žena, mada njeni kritičari tvrde da uspjeh duguje isključivo svom suprugu. Često se naglašava da je veliki filantrop, kao i da je osnovala sirotište nedaleko od glavnog grada. Prva dama Zimbabvea ima titulu doktora nauka, ali okolnosti pod kojim je dobila to zvanje nisu u potpunosti jasne. Mediji pišu da je doktorirala u oblasti sociologije, ali nije poznato na koju temu, a njen doktorski rad javnosti nije dostupan. Sumnju budi i to što je doktorirala u rekordno kratkom roku - za svega dva mjeseca.

Imelda Marcos - Narod umirao, a ona kupovala 1.000 pari cipela

imelda-markos.jpg - undefined

Imelda Marcos  Foto: Wikipedia

Filipini dobro pamte prvu damu Imeldu, udovicu svog nekadašnjeg diktatorskog lidera Ferdinanda Marcosa. U neka prošla vremena Imelda Marcos je mogla da naredi da cijeli šoping centar bude zatvoren za javnost i ustupljen isključivo njoj za kupovinu, dok su se bataljoni vojnika brinuli za njenu bezbjednost. Poznata je po kupovini 3.400 pari skupocjenih cipela, dok je njen narod umirao od gladi i životario ispod granice siromaštva.

Imelda Markos je optužena da je tokom 20-godišnje vladavine svog supruga ukrala milijarde državnog novca da bi finansirala rasipnički način života, ali nikada nije osuđena.

Kada je Marcos svrgnut s vlasti 1986. godine, otkrivena je Imeldina megalomanska kolekcija cipela.

imelda-markos2.jpg - undefined

Imelda Marcos

Mnogi magazini su je uvrstili u sam vrh najpohlepnijih osoba na svijetu.

Ona je priznala da je u svojoj kolekciji imala na hiljade cipela, ali i dodala da je to radila da bi promovisala filipinsku industriju obuće sa sjedištem u Marikini, filipinskom centru za proizvodnju kvalitetne obuće.

Što se tiče njene kolekcije nakita, koju joj je konfiskovala filipinska vlada, ona je izjavila da je sakupljala vrijedne komade nakita ne zbog njihove novčane vrednosti, već zbog toga što su mnoge od njih tokom istorije nosili kraljevi i lideri.

Elena Čaušesku - Krzno je bilo njen fetiš

Supruga jednog od najsurovijih svetskih diktatora Nikolaea Čaušeskog bila je poznata po svojoj opsesiji prema skupocjenim bundama od prirodnog krzna. Lisice, leopard, zebra, jaguar, tigar...samo su neke od životinja čije je krzno na sebi nosila prva dama Rumunije, sve to dok je narod gladovao.

elena-causevsku2.jpg - undefined

Elena Čaušesku

Danas se njene skupocjene stvari drže u muzeju u Bukureštu, kao podsjetnik na period kog se Rumuni sjećaju sa jezom. Uživala je u sumanuto velikoj palati, najvećoj u Europi, koju je njen suprug sagradio u Bukureštu. U njoj se nalazi 220.000 kvadratnih metara tepiha, 3.500 tona kristala i milion kubnih metara mermera! Tepih koji se nalazi u glavnom holu težak je 1.5 tonu. Mnoge od skupocenih aksesoara birala je upravo Elena.

Svaka prostorija u palati ima savršen eho, jer kada je Čaušesku poželio nešto, pljesnuo bi rukama, a taj eho bi se savršeno proširio po čitavom zdanju. Tako bi svi znali da diktator ima neki zahtjev.

elena-causevsku3.jpg - undefined

Bračni par Čaušesku

Upravo zbog feudalnog stila vladavine, Čaušesku je uhapšen i strijeljan 1989. godine, a sa njim je u smrt otišla i supruga Elena. Sahranjeni su na groblju Genčea, u jugozapadnom dijelu Bukurešta, na brzinu, u neobilježenim grobovima i bez spomenika, iako je svaki Rumun znao mjesto na kojem počiva najveći diktator u historiji njihove zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije