Žena pronašla parazitske crve u očima nakon što je prošla kroz roj muha

Radiosarajevo.ba
Žena pronašla parazitske crve u očima nakon što je prošla kroz roj muha
Foto: CDC / Parazitski crvi

Drugi put u medicinskoj literaturi zabilježen je slučaj da se čovjek zarazio rijetkom infekcijom Thelazia gulosa - okularnim parazitom koji oči pretvara u uzgajalište sivoga crva.

Iako je ovo tek drugi dokumentirani slučaj kod ljudi, s obzirom na to da su se dvije poznate infekcije dogodile u roku od dvije godine jedna od druge, naučnici kažu da bismo mogli promatrati novo nastalu vrstu zoonotske bolesti u SAD-u, prenosi Science Alert.

U iznenađujućem izvještaju o slučaju koji dokumentira drugu infekciju, naučnici iz odjeljenja za parazitske bolesti CDC-a prenijeli su priču o 68-godišnjoj pacijentici iz Nebraske koja je zimu provela u toplijoj atmosferi kalifornijske doline Karmel.

Tokom boravka u prirodi uživala je u trčanju stazama, što je i radila jednog dana početkom februara 2018. godine, kada se dogodilo nešto neugodno. Kad je zaobišla ugao na strmoj stazi, naletjela je izravno na gomilu malih muha.

Sljedećeg mjeseca žena je primijetila iritaciju u desnom oku, a uzrok tegobe nije trebalo dugo da se otkrije.

Parazitski crvi - undefined

Parazitski crvi

Dok je ispirala oko vodom s česme, isprala je prozirni, pokretni okrugli crv dužine oko pola inča (oko 1,25 cm).

Nije bio usamljen. Daljom provjerom otkrila je još jednog crva u oku (kojeg je također uspjela izvući), a sljedećeg dana posjetila je oftalmologa, koji je izvadio trećinu, i propisao joj masti s antibioticima za liječenje bilo kakvih bakterijskih infekcija.

Nekoliko sedmica kasnije vratila se kući u Nebrasku, još uvijek osjećajući stalnu iritaciju i "osjet stranog tijela" na oba oka. Drugi oftalmološki pregled dijagnosticirao joj je blagi bilateralni papilarni konjuktivitis, ali nije uspio otkriti nikakve dodatne probleme.

Uprkos tome, pacijentica je ubrzo nakon toga pronašla i uklonila četvrtog crva s oka, te se na sreću njen konjuktivitis kasnije riješio.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije