Zbog čega je današnji datum specifičan: Ovo se neće desiti narednih sto godina

Radiosarajevo.ba
Zbog čega je današnji datum specifičan: Ovo se neće desiti narednih sto godina
Foto: Pixabay / Ilustracija

Današnji datum 02. 02. 2020. godine specifičan je zbog toga što stvara rijetki osmocifreni palindrom i on je jedini takav u ovom stoljeću.

Palindromi su slijedovi koji se mogu čitati isto u oba smjera.

Aziz Inan, profesor sa Univerziteta na Portlandu, skuplja palindrome, kao što drugi ljudi recimo prate pomračenja sunca.

Na njegovoj stranici nalaze se palindromski datumi za period od 500 godina, a prof. Inan kaže da današnji dan čeka od 02. 11. 2011. godine (američki način pisanja datuma, kada se mjesec piše prije datuma), no današnji dan izrazito je specifičan.

"U ovom vijeku, američki sistem pisanja datuma - koji je mjesec, dan pa godina - ima 12 palindroma. No, današnji dan poseban je jer je palindrom bez obzira kako ga napisali - na američki ili 'naš' način", objašnjava on. 

Posljednji put se ovo desilo 11. 1. 1111, prije 909 godina. A, morat ćemo čekati još "samo" 101 godinu da bi se brojevi ponovo poklopili.

Tako da će se naredni ovakav, palindrom za sve kulture :) desiti 12. 12. 2121, a naredni nakon toga stiže 03. 03. 3030. godine.

"Kada ovo objašnjavam svojim studentima i drugim ljudima, kod većine vidim neki sjaj u očima. Palindrom ima tu 'čarobnu moć', a istovremeno je i mozgalica", kaže profesor Inan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije