Zavirite u tajna skloništa: Bunkeri za milijardere koji se pripremaju za apokalipsu

Radiosarajevo.ba
Zavirite u tajna skloništa: Bunkeri za milijardere koji se pripremaju za apokalipsu
Printscreen / Zavirite u tajna skloništa: Bunkeri za milijardere koji se pripremaju za apokalipsu

Na izraz ‘bunker za sudnji dan’ većina će ljudi zamisliti betonsku prostoriju krcatu poljskim krevetima i hranom u konzervama.

Prijetnja globalnim uništenjem mnogima se čini izglednima, baš kako se činila i tokom Drugog svjetskog rata (WW II), no današnja skloništa napravljena po najvišim standardima dosta se razlikuju od onih iz 20. stoljeća.

Više je kompanija diljem svijeta koje su se susrele s povećani interesom za građevinskim strukturama koje bi ljude trebale zaštititi od bilo kakvog rizika, bilo da se radi o nekoj globalnoj pandemiji, udaru asteroida ili Trećem svjetskom ratu (WW III).

No, osim zaštite, neke od njih pružaju i potpuni luksuz.

Jedna od takvih kompanija je i Vivos koju je osnovao Robert Vicino, poduzetnik iz svijeta nekretnina koji gradi i upravlja skloništima vrhunskog dizajna diljem svijeta.

“Skloništa u prošlosti nisu bila udobna. Bila su siva, metalna, poput broda ili nekog drugog vojnog objekta. A činjenica je da čovječanstvo ne može dugotrajno preživjeti u takvom spartanskom, pustom okruženju”, objasnio je Vicino za CNN, prenosi Net.

Pripadnici svjetske elite, uključujući upravitelje fondova, sportskih zvijezdi i tech čarobnjaka poput Billa Gatesa (za kojeg se šuška kako ima bunkere na svakom od svojih posjeda) odabrali su dizajnirati vlastita tajna skloništa kako bi u njima, dođe li do apokaliptičnog scenarija, zaštitili vlastite porodice i osoblje.

Čelični bunkeri dizajnirani da traju generacijama mogu čuvati hranu za stanovnike tokom jedne godine, ali i preživjeti potrese.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije