Zastrašujući spomenik u SAD-u: Ko je uklesao zapovijedi - masoni ili satanisti

Radiosarajevo.ba
Zastrašujući spomenik u SAD-u: Ko je uklesao zapovijedi - masoni ili satanisti
Foto: People / Georgia Guidestones

Georgia Guidestones veliki je granitni spomenik u okrugu Elbert u američkoj saveznoj državi Georgiji. Visok gotovo 6,1 metar, ako se uključi i kamenje u temeljima koji su ukopani. Iznad zemlje skupltura je visoka tačno 5,5 m, a načinjena je od šest granitnih blokova teških više od 110 tona.

Jedan blok stoji u centru, a četiri su raspoređena oko njega. Centralni kamen stoji naslonjen povrh pet blokova, koji su astronomski orijentirani: prorez kroz stijenu označava nebeski pol, vodoravni prorez označava godišnji hod Sunca, a sunčeva zraka kroz vršni kamen označava podne tijekom cijele godine.

Nedaleko od skulpture, u smjeru zapada, na zemlji stoji dodatna ploča koja daje neke podatke o historiji i svrsi Guidestonesa. Iako je spomenik podignut 1980, njegovo porijeklo obavijeno je velom tajne. U junu 1979, nepoznata osoba pod pseudonimom R.C. Christian, naručio je monolite od Elberton Granite Finishing Company.

Joe Friendly, ispričao je kasnije kako je mislio da ima posla s luđakom i pokušao ga odgovoriti od projekta navodeći mu previsoku cijenu i razne dodatne radove, te stručnjake koje treba platiti, no Christian je pristao na sve. Rekao je Friendlyju kako predstavlja grupu ljudi koji postavljanje ovog monumenta planiraju već 20 godina i žele ostati anonimni. Christian je kupio imanje od mjesnog farmera, uz uslov da ovaj i dalje može pasti svoju stoku.

No već iz pseudinima se moglo naslutiti kakva je ta “grupa Amerikanaca koja traži dobra razuma”. Neki tvrde kako je pseudonim zapravo temeljen na Christianu Rosenkreuzu, legendarnom osnivaču Ezoterično-mističnog društva Rozenkrojcera koji za sebe tvrde da su nastali u Njemačkoj u 13. vijeku. U svom manifestu iz 17. vijekui oni su govorili o tajnim znanjima i zagovarali transformaciju čovječanstva, piše Net.hr.

No osim mističnog porijekla, mnogo više brinu poruke na tim stijenama.

Na spomeniku je uklesana poruka s deset postulata, napisana na osam “živih” jezika (engleski, španjolski, swahili, hindski, hebrejski, arapski, mandarinski i ruski), te kraća poruka ispisana na vrhu strukture na četiri “mrtva” jezika: babilonskom, starogrčkom, sanskritu i egipatskim hijeroglifima.

Ovo su poruke:

1. Održavajte ljudsku populaciju ispod 500 miliona u stalnoj ravnoteži s prirodom.
2. Usmjeravajte razmnožavanje mudro – povećavajući raznolikost i jačajući kondiciju
3. Ujedinite čovječanstvo novim živućim jezikom.
4. Vladajte strašću žudnjom – vjerom – tradicijom – i svim stvarima odmjerenim razumom.
5. Zaštitite ljude i nacije pravednim zakonima i nepristranim sudovima.
6. Dopustite svim narodima samoupravu, a vanjske razmirice prepustite svjetskom sudu.
7. Izbjegavajte beznačajne zakone i nepotrebne službenike (birokraciju).
8. Uravnotežite osobne slobode s društvenim obvezama.
9. Vrednujte istinu – ljepotu- ljubav- tražeći sklad s beskonačnim.
10. Ne budite rak Zemlje – ostavite prostora prirodi – ostavite prostora prirodi

S obzirom na to da je već u vrijeme podizanja na Zemlji živjelo više od četiri milijarde ljudi, populacija od 500 miliona zvuči prilično zastrašujuće. Zbog toga mnogi tvrde kako su spomenik zapravo zapovjedi u Novom svjetskom poretku – svijetu kakvog žele ostvariti navodna tajna društva, ili da je u pitanju elita koja želi istrijebiti ljude, ostavljajući samo odabrane ili one koje su porobili. Neki ističu kako je sve maslo masona, a treći naravno sve povezuju sa sotonizmom pa postulate nazivaju i Antikristovim zapovjedima.

Ipak ima i onih koji tvrde da su jednostavno u pitanju upute, odnosno želje za boljim društvom nakon kataklizme, a u prilog tome ide i to što su podignuti na vrhuncu Hladnog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije