Zašto vaša mačka mjauče?

Radiosarajevo.ba
Zašto vaša mačka mjauče?
Pixabay / Ilustracija
Zašto mačke mjauču? Razlozi su promjenljivi i zavise koliko ste razmazili svoju ljubimicu.

Mačići mogu mjaukati kad su gladni, kad im je hladno ili kad su uplašeni. Mjaukanje je inače rezervirano za njihovu komunikaciju s ljudima, piše Pets.

Naravno, sve varira od pasmine, pa čak i mačke. Orijentalne pasmine, posebno sijamske mačke poznate su kao velike "pričalice" tako da svako ko ne voli mjaukanje i ne treba sijamsku mačku.

Ako vaša mačka "ne govori" malo više nego što želite, pokušajte shvatiti uzroke. Jednom kada znate razlog, onda možete raditi na tome da smanjite mjaukanje.

Bolest

Prvi korak je temeljit pregled kod veterinara. Brojne bolesti mogu uzrokovati da mačka osjeća glad, žeđ ili bol, a sve to može dovesti do pretjeranog mjaukanja. Ali trebate znati da je umoran ljubimac - tiši ljubimac.

Traži hranu

Neke mačke mjauču svaki put kad neko uđe u kuhinju, u nadi da će dobiti zalogaj. Ako je to vaš problem, ne hranite svoju mačku kad plače.

Pozdravlja vas

Mnoge mačke mjauču kad im ljudi dolaze kući, ili čak i kada ih samo susretnu u kući. Teško je razbiti tu naviku, ali gledajte na to kao da je sretna što vas vidi.

Usamljena je

Shvatite da joj morate pokloniti određeni dio svog vremena ili dana. Ostavite Nabavite joj neku igračku s kojom se može zanimati dok vas nema. Pokušajte joj na sve načine nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije