Zašto smo i poslije obilnog ručka gladni

Radiosarajevo.ba
Zašto smo i poslije obilnog ručka gladni

Znate onaj osjećaj kada pojedete ručak, ali ste svejedno gladni pa po kući tražite grickalice ili nešto slatko.

Pa postoje razni razlozi zašto vam se to događa, piše Večernji.hr.

Vaš tanjir možda nije bio dobro balansiran i nekih namirnica ste pojeli premalo, kao što su proteini ili žitarice, te se vaš mozak pita što ćete dalje jesti da bi zadovoljili potrebnu količinu svih namirnica.

Još jedan razlog je jedenje hrane koja se brzo probavi, a to su uglavnom ugljikohidrati, to jest hljeb, tijesto od pizze, tjestenina i slično, piše Refinery29.

Kako biste spriječili ovaj problem, dodajte namirnice kojima treba duže da se probave, kao što su povrće i proteini. A proteini su i inače važni jer ako ih konzumirate premalo, brzo ćete ponovo biti gladni i jesti više. Oni povisuju nivo hormona i smanjuju glad te su jako korisni u redovnoj prehrani.

Ipak, najvažnije kod jela je da usput i pijete, pogotovo vodu. Dokazano je da nedostatak vode i dehadracija ima iste učinke kao i glad. Stoga, što manje vode pijete, više ćete biti gladni.

No svi znamo glavni razlog gladi nakon ručka, a to su kolači i poslastice. Jer, jednom kada ugledate što vas čeka nakon ručka, nećete moći odoljeti i razmišljat ćete samo o tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije