Zašto se ne osjećate ugodno u svome domu

Radiosarajevo.ba
Zašto se ne osjećate ugodno u svome domu
Kada je u pitanju uređenje doma svi težimo ka tome da nam mjesto u kome provodimo najviše vremena bude udobno, da se u njemu osjećamo dobrodošlo i opušteno.

Ponekad uz sve naše napore, uz sve savjete stručnjaka i pomno planirano uređenje taj prostor ne ispadne topao i udoban kako smo mi planirali. 

Nekad se desi da vam vaš sopstveni dom crpi energiju, da vas umara i da se jednostavno ne osjećate kao kod svoje kuće.

Jeste li ikada bili u takvom problemu? Ne brinite, niste jedini, ali sjajno je to što vam mi donosimo moguće razloge rješenja.

Pretrpan prostor

Ako se kod svoje kuće svakodnevno osjećate kao da ste pod nekim pritiskom i imate potrebu da se sklonite, razlog tome može biti što jednostavno imate previše stvari ili zato što stalno imate potrebu nešto da sklanjajte. Pokušajte svakog dana odvojiti deset minuta da sklonite sav nered iz dnevnog boravka. Važno je i da što pobacate sve ono što ne koristite, ne pretjerujte sa dekoracijama.

Prazni ćoškovi

Kad sređujemo stan rijetko obraćamo pažnju na ćoškove koji često ostaju prazni i dešava nam se to da svaki put kad pogledamo u njih osjetimo neku prazninu, nervozu čak i ako je sve ostalo sređeno tip-top. Ćoškovi su sjajni za biljke, lampe i fotelje pa ih iskoristite da napravite posebno mjesto za čitanje i opuštanje. 

lampa_kucica.jpeg - Zašto se ne osjećate ugodno u sopstvenom domu

Glomazni namještaj

Nemojte kupovati namještaj koji je previše glomazan i koga ne možete pomjerati posebno ako ste opsjednuti uređenjem. Sama činjenica da ništa ne možete mijenjati će vas nervirati i nećete se osjećati ugodno. Isto tako birajte namještaj koji ima noge, jer uvijek djeluje lakše i prozračnije.

Pogrešne boje

Kada birate boje za vaš dom morate biti posebno oprezni jer samo mala pogrešna procjena može napraviti veliku štetu jer boje ne možete tek tako mijenjati. Ako niste vični sa bojama uvijek birajte svijetle i neutralne nijanse s kojima možete kombinirati različite komade namještaja. Tamne i jarke boje brzo umaraju i čine nas nervoznima, zato pazite. 

stolice_kucica.jpeg - Zašto se ne osjećate ugodno u sopstvenom domu

Dnevni boravak iz kataloga

Nipošto nemojte kopirati dizajn uređenja iz kataloga, uzmite nekoliko ideja, ali nipošto nemojte sve kopirati jer ćete se nakon vremena u svom stanu osjećati baš kao u izložbenom salonu. To sigurno nije ugodno. Svakoj prostoriji dajte neki svoj posebni detalj, koji će tu prostoriju učiniti vašom, piše kucica.net

Kutije

Kad se uselite u novi stan, veoma je važno da se čim prije smjestite i raspakujete. Jer sve dok su vam stvari u kutijama ili vrećema nećete se osjećati kao kod svoje kuće. Vjerujte nam na riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije