Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice?

Radiosarajevo.ba
Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Da li ste se ikada zapitali zašto pojedine mačke izgledaju kao da nose čarapice. Odgovor na ovo pitanje je dao National Geographic Srbija.

Naravno, odgovor je u prirodi. Neke mačke izgledaju tako zbog piebaldizma. To je stanje uzrokovano mutacijom u KIT genu odgovornom za distribuciju melanocita - ćelija koje "programiraju" pigmente kroz tijelo mačaka, ali i ljudi.

U odsustvu pibeldizma, melanociti su ravnomjerno raspoređeni dajući mačkama jednobojan i ujednačen sloj krzna. Ali, ako je KIT gen mutiran, mačke neće imati dovoljno ćelija da prekriju cijelo tijelo, a ćelije koje imaju neće biti ravnomjerno raspoređene. Kao rezultat, dijelovi dlake će biti bijeli.

Genetika uvijek ima važnu ulogu kada je riječ o macinom krznu. U slučaju sijamskih mačaka, recimo, to zavisi od temperature. Kod te pasmine enzim može da potisne proizvodnju melanina, a abdomen će biti pješčane jer je topao, dok će relativno hladniji dijelovi, poput ušiju, biti tamniji, navodi National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije