Zašto je dobro jesti tri hurme dnevno?

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro jesti tri hurme dnevno?
Pixabay / Hurme / Ilustracija
Hurma, datula ili datulja je odličan dodatak svakom obroku.

U nastavku možete saznati koje su koristi ove voćku, za koju neki vjeruju da je najzdravija na planeti, piše Healthyfoodstar.

Datule su voće koje se mnogo koristi u različitim dijelovima svijeta i važan su dio ishrane u arapskim zemljama. Proizvode se u trideset pet različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara. Glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju hurme su Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, U.A.E., Alžir, Libija, Tunis, SAD, i male količine u Španiji, Meksiku, Jemenu i Palestini.

Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke organizmu važne tvari, koje ne možemo tako lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla, kao sto su vitamini B6, selen, vlakna, magnezij, bakar, kalij i mangan...

Najčešće se jedu osušene, no to ne čini neku razliku - pogodnosti za zdravlje ostaju iste!

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Ovaj moćan antioksidans sprečava i nastanak raka, jača imunitet i učinkovito prevenira kardiovaskularna oboljenja i štiti od infekcija. Selen je također i stimulator štitnjače pa njegovim nedostatkom dolazi do ozbiljnih hormonalnih promjena.

Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi, te na taj način štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare, ukoliko su konzumirali hranu bogatu ovim tvarima.

Sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao "hrana za mozak". Iz tog razloga se datule preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datule mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju , jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Datule sadrže elementarni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datula sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datula je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Bogat su izvor željeza, te je njihova svakodnevna konzumacija odlična prevetiva anemije (i terapija onima kojima nedostaje željeza) – 100 grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Redovno unošenje ove voćke pomaže i pri konstipaciji, obizorm na visok nivo vlakana koja pomažu probavi. One su i antiupalne, pomažu u stanjima poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, prevenciji kod moždanog udara, pa se čak i savjetuju od Alzheimerove bolesti.

Za trudnice je odlična hrana, koja pomaže u pripremi za porod, jer pomaže da tijelo dobije sve potrebne nutrijente. Ujedno, odlične su i za gubljenje kilograma, probleme sa impotencijom i anemijom.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 datule i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišom, a užitvaćete u nevjerojatno slatkom okusu, koji se ne može porediti sa okusom industrijskih slatkiša. Od datula se može napraviti zdravi namaz hurmela, a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

Doktorica Melina Jampolis otkrila je kako hurme pomažu u mršavljenju, te da je dovoljno da jedete tri dnevno koje će vam dati potrebnu energiju, bez da se zatrpavate nezdravom hranom, piše Justnaturallife.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije