Zašto je dobro jesti jaja svaki dan?

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro jesti jaja svaki dan?
Pixabay / Ilustracija
Jaja su odličan izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata, a mogu se pripremati na različite načine.

Kako piše Today.com, tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcioniranje organizma. Međutim, tijelu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima.

Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

Ako se u vašim obrocima svaki dan nalaze jaja, evo šta će vam se dogoditi sa zdravljem i organizmom:

Regulišu nivo holesterola

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

Jačaju imunitet

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcioniranje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlezde.

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak holina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje zuba i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Potiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcioniranje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

Poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Također poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcioniranje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

Potiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulisat će apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Smanjuju stres

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulira proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije