Zašto crtani likovi uvijek nose bijele rukavice?

Radiosarajevo.ba
Zašto crtani likovi uvijek nose bijele rukavice?
Većina animiranih likova, uključujući i Mickeya Mousea i Bugsa Bunnyja uvijek nose rukavice. A za to, zaista postoji razlog.

John Canemaker, profesor historije animacije na njujorškom univerzitetu pojašnjava kako su u počecima animacije korištene tehnike koje bi olakšale animaciju.

One su uključivale i korištenje oblih uglova, koji su bili efektniji i lakši za crtanje. Bill Nolan, animator filma Felix the Cat je ranih 1900-ih godina "zaokruživao" njegovu njušku, šape i lice.

Pojednostavljivanje ovih odlika je olakšavalo rad animatorima, no stvaralo je novi problem. Morali su pronaći novi način da istaknu ruke od ostatka tijela, posebno ako su iste boje. I tako su nastale rukavice, tačnije bijele rukavice.

Walt Disney je vjerovatno bio prvi koji je stavio bijele rukavice svojim animiranim likovima. Popularni Mickey Mouse ih je obukao u crtanom filmu The Opry House iz 1929. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije