Zašto Amsterdam više ne želi turiste?

Radiosarajevo.ba
Zašto Amsterdam više ne želi turiste?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amsterdam: Grad koji morate posjetiti i u koji ćete svim srcemo poželjeti da se vratite

Amsterdam, grad poznat po toleranciji, uskim kućama i širokim kanalima, radikalno mijenja stav prema turistima koji godišnje s oduševljenjem posjećuju taj grad, piše CNN.

Naime, glavni grad Holandije sada poručuje posjetiocima da odu na druga mjesta.

Šta se dogodilo? Kako to da je Amsterdam okrenuo leđa turistima koji holandskoj ekonomiji godišnje donose oko 82 milijarde eura?

Razlog je vrlo jednostavan - građani Holandije boje se da će se njihov glavni grad pretvoriti u Veneciju.

Frustrirani mještani Amsterdama već neko vrijeme žale se na preveliki broj turista i boje se da bi njihov rastući broj mogao uništiti dušu ovog živahnog kosmopolitskog grada.

"Pod velikim smo pritiskom. Ne želimo da se pretvorimo u Veneciju. Turisti previše vole naš grad i previše nas posjećuju", rekla je arhitekta Elen van Lun.

Iako Van Lun priznaje pozitivne aspekte turizma, poput brojke koja popunjava kasu, razumije i mještane koji se boje da će izgubiti autohtoni osjećaj svog rodnog grada.

Poput Venecije, Amsterdam je postao simbol za fenomen prevelikog turizma koji je usko povezan sa sve pristupačnijom cijenom avionskih karata. Dok neki drugi gradovi tek počinju da se hvataju u koštac s ovakvim problemom, Amsterdam je jednostavno rekao da mu je dosta.

Za taj se grad predviđa nastavak desetogodišnjeg porasta broja posjetilaca, sa 18 miliona u 2018. na 42 miliona u 2030, što je 50 puta veća brojka od sadašnjeg broja stalnog stanovništva.

Holandski zvaničnici zbog toga su nedavno smijelo odlučili da prestanu da reklamiraju svoju zemlju kao turističku destinaciju. Sproveli su i neke odredbe s namjerom da odvrate turiste, ograničavajući im mjesta za zabavu ili kapacitet smještaja.

Gradske vlasti Amsterdama najavile su i nove poreze na turistička noćenja, a novi prihodi od turizma biće usmjereni u održavanje grada.

Amsterdam već naplaćuje 7 posto poreza na hotelske račune, a gradski oci su sredinom maja najavili novi namet prema kojem će hotelski gosti po noćenju ubuduće plaćati dodatna tri eura u gradsku blagajnu.

Udruženje holandskih hotela i restorana Koninklijke Horeca kritikovala je najavu novih nameta, ocijenjujući da Amsterdam već ima najviše turističke poreze među popularnim evropskim destinacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije