Zbog klimatskih promjena / Zaštitni znak savana: Nestaju najstariji baobabi u Africi

13. 06. 2018. u 18:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promjenama.

"Nevjerojatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina", rekao je za AFP Adrian Patrut sa univerziteta Babes-Bolyai u Rumunjskoj, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants

U drugoj polovini 19. stoljeća veliki baobabi u južnoj Africi počeli su se sušiti, ali se u posljednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše, dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, s golemim stablom i s granama sličnim korijenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti. No u posljednjih dvanaest godina, devet od trinaest najstarijih baobaba se djelomično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kojemu je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svijetu, s deblom promjera većeg od deset metara i glasoviti Chapman u Bocvani, na kojemu je slavni istraživač David Livingstone urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno nastojeći odgonetnuti tajnu njihove dugovječnosti. Područje na kojemu hiljadugodišnji baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrijavaju, zaključuje Patrut.

NEMA KOMENTARA