Zasadili 2 miliona biljaka: Prašumu vratili iz mrtvih, vratile se i životinje

Radiosarajevo.ba
Zasadili 2 miliona biljaka: Prašumu vratili iz mrtvih, vratile se i životinje
Foto: Institutio Terra / Sebastiano Salgado

Prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu 129 miliona hektara šume, po veličini gotovo jednake Južnoj Africi, zauvijek su izgubljene od 1990-ih naovamo. Područje otprilike veličine zemlje poput Paname gubi se svake godine.

Bezbroj vrsta biljaka i životinja svakodnevno gube svoja staništa, što su apsolutno razorne brojke za zdravlje našeg planeta i jednostavno se ne može dopustiti da se tako nastavi.

Ali šta učiniti?  Dok o tome razmišlja svaki pojedinac se osjeća malim i bespomoćnim.

Brazilski fotograf Sebastião Salgado i njegova supruga Lélia Deluiz Wanick Salgado odlučili su pokazati šta mala skupina strastvenih i predanih ljudi može učiniti, stoga su odlučili započeti proces pošumljavanja, piše Bored Panda.

Salgado je poznata figura koja je osvojila gotovo sve glavne nagrade u fotoreportaži i objavila više od pola tuceta knjiga. Još devedesetih godina, iscrpljen fizički i emocionalno nakon što je dokumentirao užasnu barbarstvo genocida u Ruandi, vratio se kući u svoje rodno područje Brazila, koje je nekad bilo prekriveno bujnom tropskom prašumom. Bio je šokiran i opustošen kad je otkrio da je područje sada pusto i lišeno divljih životinja, ali njegova supruga Lélia je vjerovala da bi se ono moglo vratiti prijašnju slavu.

"Zemlja je bila bolesna kao i ja - sve je bilo uništeno", rekao je Salgado u za Guardian još 2015. godine. "Samo je oko 0,5% zemlje bilo pokriveno drvećem. Onda je moja supruga imala nevjerojatnu ideju da presadi ovu šumu. A kad smo počeli to činiti, onda su se vratili svi kukci i ptice i riba, a zahvaljujući tom povećao se broj stabala i ja sam se ponovno rodio - to je bio najvažniji trenutak."

Sebastião i Lélia zajedno su osnovali Instituto Terra, malu organizaciju koja je od tada zasadila 2 miliona mladica i vratila šumu iz mrtvih.

"Možda imamo rješenje", rekao je Salgado. „Postoji jedno biće koje može pretvoriti CO2 u kisik, to je drvo. Moramo presaditi šumu. Potrebna vam je šuma s autohtonim drvećem, a potrebno je sakupiti sjeme u istom području u kojem ih sadite ili zmije i termiti neće doći. A ako sadite šume koje ne pripadaju tom području, životinje ne dolaze tamo, a šuma je tiha."

I tako, nakon što smo se pobrinuli da sve što je posijano bude izvorno na kopnu, područje je doživjelo značajan procvat u 20 godina. Divlje životinje su se vratile, tamo gdje je bila nastupila smrtonosna tišina, a sada se uokolo čuje kakofonija ptičjih udara i insekata.

Sveukupno se vratilo oko 172 vrste ptica, 33 vrste sisavaca, 293 vrste biljaka, 15 vrsta gmazova i 15 vrsta vodozemaca, cijeli ekosistem je obnovljen od nule.

Projekt je inspirirao milione tako što je dao konkretan primjer pozitivne ekološke akcije i pokazao kako se okoliš može oporaviti s pravim stavovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije