Zaplijenjen najveći privatni jedrenjak na svijetu

Radiosarajevo.ba
Zaplijenjen najveći privatni jedrenjak na svijetu
EPA / Sailing Yacht A
Najveći svjetski privatni jedrenjak zaplijenjen je na Gibraltaru, potvrdile su u ponedjeljak Britanske prekomorske vlasti.

Vlasnik plovila "Sailing Yacht A", ruski milijarder Andrej Melničenko, navodno duguje milione eura njemačkom brodogradilištu Nobiskrug.

Visoki dužnosnik gibraltarskog suda otkrio je da je jedrenjak zaplijenjen prošle sedmice.

To plovilo dugačko 143, a visoko 90 metara, zaplijenjeno je na putu iz brodogradilišta u njemačkoj luci Kiel do Španjolske. Službena predaja jedrenjaka novom vlasniku bila je zakazana unutar iduća četiri mjeseca.

Jedrenjak ima više od 3.700 metara kvadratnih, što je oko polovice veličine nogometnog igrališta, a dizajnirao ga je francuski dizajner Philippe Starck. Procjenjuje se da bi koštao oko 400 milona eura.

Melničenkov glasnogovornik je rekao kako je brod zaplijenjen zbog "tehničkog problema", a u saopćenju za dpa je ustvrdio kako su "uvjereni da će zapljena biti ukinuta u narednim danima, te da će ova nesretna epizoda biti završena", javlja Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije