Zanimljiva činjenica o onima koji su rođeni u septembru

Radiosarajevo.ba
Zanimljiva činjenica o onima koji su rođeni u septembru
Ako ste rođeni u septembru, vjerovatno će vam se svidjeti ono što je nauka otkrila o vama.

Čini se, naime, da su upravo osobe rođene u septembru predodređene da budu uspješnije od drugih, a to zapravo ima dosta logike.

Time su se bavili stručnjaci s čak tri svjetska univerziteta - Toronto, Florida i Northwestern University, a cilj im je bio usporediti septembarsku djecu-predškolce i njihova dostignuća u odnosu na grupu djece koja je rođena mjesec ranije, u augustu.

Zapravo, stručnjaci su pratili rezultate djece od predškole do tinejdžerskih godina i doista su pronašli znakovitu razliku baš kod djece rođene u septembru. Ona su od prvog razreda do tinejdžerskih dana pokazivala puno bolje znanje, lakše su čitala i rješavala matematiku te su čak i kasnije ostvarivala bolje rezultate u srednjoj školi i veći postotak upisa na fakultet.

Zašto je to tako, to nažalost nisu otkrili, osim što jedan dio "krivnje" sigurno leži u činjenici da su djeca rođena krajem godine spremnija za školu, čisto zato što su prilikom polaska u školu nešto starija od djece rođene početkom naredne godine. Odnosno, praktički su taman zreli za svoje prve i naredne školske dane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije