Žalila se na glasan ezan pa dobila 18 mjeseci zatvora

Radiosarajevo.ba
Žalila se na glasan ezan pa dobila 18 mjeseci zatvora
Arhiv / Aja Sofija
Indonezija bilježi ekspanziju konzervativnih interpretacija islama, zbog čega mnogi strahuju da će biti ugrožena dugotrajna reputacija te zemlje kao sekularne i tolerantne države.

Budistkinja po imenu Melijana (44), porijeklom iz Kine, osuđena je na 18 mjeseci zatvora u Indoneziji, jer se požalila da je džamija u njenoj četvrti preglasna, prenosi Srna.

Ona se požalila na poziv na molitvu, koji se ponavlja pet puta dnevno, a za koji je smatrala da ga džamija u njenoj četvrti na sjeveru Sumatre pušta preglasno.

"Osuđena je rekla nešto što je uvrijedilo vjeru, u ovom slučaju islam", smatra okružni sud, koji nije uvažio izvinjenje.

Indonezija ima najveću svjetsku populaciju muslimana i znatan broj budista, hrišćana, te drugih vjerskih manjina.

Tokom posljednjih godina, Indonezija bilježi ekspanziju konzervativnih interpretacija islama, zbog čega mnogi strahuju da će biti ugrožena dugotrajna reputacija te zemlje kao sekularne i tolerantne države.

Politički aktivisti tvrde da se strogi zakoni o blasfemiji u Indoneziji koriste za zlostavljanje manjina i kršenje vjerske slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije