Uskoro bismo mogli saznati koje je idealno vrijeme za piti kafu

Radiosarajevo.ba
Uskoro bismo mogli saznati koje je idealno vrijeme za piti kafu
Pixabay / Ilustracija
Uskoro bismo mogli saznati doba dana kada je najbolje piti kafu, a kada bi je ipak trebalo izbjegavati.

Naime, istraživači američke vojske razvili su algoritam pomoću kojeg će se uskoro moći vidjeti kada je idealno vrijeme za piti kafu.

U slučaju da ste ljubitelj kafe, vjerovatno mislite da je kafu dobro konzumirati uvijek i svugdje. Međutim, izgleda da to ipak nije potpuno tačno.

Istraživači koji su radili na ovom problemu došli su do vrlo zanimljivog podatka. Naime, vrijeme konzumiranja kafe navodno utječe na to hoće li ili neće kafa imati ikakav utjecaj na našu budnost i koncentraciju. To bi značilo da možemo popiti i do jednu litru kafe, ako to radimo u pogrešno vrijeme, kava neće imati nikakvog utjecaja na našu budnost, koncentraciju i ostale stvari zbog kojih je pijemo.

Koristeći algoritam, čak 64 posto ljudi koji su sudjelovali u istraživanju poboljšana je budnost i koncentracija, za razliku od onih koji su pili kafu u mnogo većim količinama. Razlog bi moglo biti upravo vrijeme u kojem se kafa konzumirala, odnosno u koje su doba dana ispitanici pili ovaj omiljeni kofeinski napitak.

Osnivači ovog revolucionarnog algoritma isti će najprije isprobavati na američkim vojnicima, a kasnije će algoritam biti dostupan i online za sve ostale koji ga žele koristiti.

Između ostaloga, najavili su da će biti usmjeren i prema studentima koji će pomoću algoritma lakše saznati koje im vrijeme za konzumiranje kafe najviše odgovara kako bi učili duže, lakše i brže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije