Zabrinjavajuće otkriće: Zbog selfija brže starimo

Radiosarajevo.ba
 Zabrinjavajuće otkriće: Zbog selfija brže starimo
Foto: Pixabay / Ilustracija

Naša koža je neprestano izložena svjetlu - bilo sunčevom bilo onom koji dopire iz različitih elektroničkih uređaja, što ubrzava njezino starenje, pokazala je znanstvena studija, a prenosi portal Brightisde.me.

Znanstvenici upozoravaju da čak i kratkoročna izloežnost svjetlu elektroničkih uređaja, poput smartphonea ili računala, zamjetno povećava razinu reaktivnih kisikovih čestica u organizmu, koje su krivac za nastanak oksidativnog stresa koji igra glavnu ulogu u procesu starenja kože i općenito starenja organizma jer oštećuje stanice.

Stoga, provodite li previše vremena šaljući poruke, radeći selfije, na društvenim mrežama ili na internetu, mogli biste ostarjeti prije vremena. 

Do ovog otkrića znanstvenici su došli nakon što su shvatili da razina reaktivnih kisikovih čestica u organizmu raste pod svjetlima smartphonea. Stanice vezivnog tkiva izložili su svjetlu električnih uređaja na jedan sat, na udaljenosti od jednog centimetra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije