Zabrana e-cigareta može napraviti više štete nego koristi

Sponzorisani tekst
Zabrana e-cigareta može napraviti više štete nego koristi
Foto: Philip Morris / IQQS

U vrijeme kada u Americi kreće dvojaka kriza sa elektronskim (vape) cigaretama - nagli porast upotrebe među tinejdžerima i "misteriozna" plućna bolest izazvana vaping proizvodima na crnom tržištu, prvi impuls američke državne administracije bio je da ovaj proizvod zabrani.

"Impuls da se elektronske cigarete uklone sa tržišta je razumljiv, ali zabrana nije dobro dugoročno rješenje iz više razloga", piše urednički bord NewYork Timesa, obrazlažući da "ovakva mjera nije garancija da će mladi prestati koristiti e-cigarete. Sa druge strane, ova mjera će gotovo sigurno natjerati 11 miliona punoljetnih Amerikanaca, koji već koriste ove proizvode, da biraju između tradicionalnih cigareta (koje su i dalje dostupno iako štetnije od e-cigareta) i vaping proizvoda na crnom tržištu. Pošto su upravo ilegalne elektronske cigarete uzrok pomenute plućne bolesti, izglednije je da će prohibicija krizu učiniti većom, nego je smanjiti".

Zbog toga ova grupa ekspertskih novinara preporučuje niz mjera kojima će alternative postati sredstvo za smanjenje štete kod punoljetnih pušača.

Ali da bi se to postiglo, neophodna su istraživanja, na osnovu kojih će se donijeti kvalitetna državna regulativa. Američka agnecija za hranu i lekove (FDA) tek sad uvodi pravila za komercijalizaciju alternativnih proizvoda. Do sada se to radilo na dobrovoljnoj bazi, pa je proceduru, ispostavilo se, ispoštovao samo Philip Morris, koji je čekao dvije godine da FDA pregleda njihove naučne analize u vezi sa IQOS-om (koji nije elektronska cigareta, već uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva pravi duhan) prije nego što ovaj proizvod plasiraju na tržište.

IQQS - undefined

Foto: Philip Morris: IQQS

Tada su vaping proizvodi imali prednost, jer su bez ikakvih pravila komercijalizirani, ali danas, kada FDA od svih traži da prođu isti proces, ispostavlja se da je IQOS jedina alternativa iz obje kategorije, koja ima zvanično odobrenje od FDA da se nađe na tržištu u kom između ostalog piše:

"Nakon rigorozne analize podnijete, na nauci zasnovane, argumentacije ovaj se proizvod može naći na američkom tržištu, a jedan od razloga za to je što proizvodi niži nivo nekih toksina od cigareta koje sagorijevaju duhan."

André Calantzopoulos, generalni direktor Philip Morrisa, komentirajući aktuelnu debatu u Americi, rekao je za NewYork Times:

"Tehnologije, poput e-cigareta i proizvoda koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duhan, mogu dramatično smanjiti broj pušača, što je prilika stoljeća.  Ali ova prilika se ne smije iskoristiti na račun mladih. Jasno je da je u SAD neophodno postaviti stvari na drugi način. Odmjeren, civiliziran dijalog zasnovan na činjenicama, nauci i postojećem regulatornom okviru, a ne emocijama, strahu i širenju sumnji, može pomoći da se prilika iskoristi."

Ono u čemu su se urednici i sagovornici NYT, kao i brojni eksperti slažu je da se zabranom to ne može postići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije