Za muslimanske vjernice: Burkini je postao uobičajen na otvorenim bazenima

Radiosarajevo.ba
Za muslimanske vjernice: Burkini je postao uobičajen na otvorenim bazenima
/ Foto: obs/ZDF
U posljednje vrijeme u zemljama zapadne Europe bilo je dosta polemika oko dozvola za kupanje muslimanskih vjernica u bazenima.

Religiozne muslimanke, kojima vjera zabranjuje da tijelo izlažu pogledima muškaraca, morale su najčešće da se odreknu plivanja. Vlasti su, pravdajući to higijenskim razlozima, zabranjivale muslimankama da plivaju u odjevnim predmetima.

Ipak, u dijalogu s muslimanskim zajednicama, vlasti su došle do kompromisnog rješenja. To je "burkini" (u muslimanskom svijetu zovu ga i "halal kupaći kostim"), odjevni predmet za muslimanske vjernice, nazvan po kombinaciji riječi burka i bikini.

Islamski kupaći kostim u Turskoj nazivaju se i "hazema", a sastoji se od dugačkih pantalona i gornjeg dijela s dugim rukavima i kapuljačom umjesto marame.

U Zapadnoj Europi angažiran je i ženski personal na bazenima koji provjerava da se ispod burkinija ne nosi donji veš jer bi to bilo u suprotnosti s higijenskim propisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije