U Francuskoj će od 2018, biti zabranjeni mobiteli u školama

Radiosarajevo.ba
U Francuskoj će od 2018, biti zabranjeni mobiteli u školama
Francuska vlada najavila je zabranu mobilnih telefona u osnovnim školama. Djeci će i dalje biti dozvoljeno da donose mobilne u školu, ali neće smjeti da ih koriste sve dok im ne završi nastava, čak ni za vrijeme odmora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je predlog o zabrani mobilnih telefona još u svojoj predizbornoj kampanji u aprilu, prenosi "Guardian".

Francuski ministar obrazovanja, Jean-Michel Blanquer, rekao je kako će zabrana stupiti na snagu početkom sljedeće školske godine, u septembru 2018. Odnosit će se na sve učenike od 6 do 15 godina, doba kada kreću u srednju školu.

“Ponekad vam je potreban mobilni telefon zbog učenja... Za hitne situacije, ali njihova upotreba mora nekako da se kontrolira”, rekao je Blanquer za francuski radio.

Ministar je također ovaj potez opisao kao "poruku o javnom zdravlju za porodice", dodavši:

“Dobro je da djeca ne budu često, ili uopšte, ispred ekrana prije nego što navrše sedam godina”.

Međutim, francuski sindikat školskih direktora skeptičan je oko izvodljivosti zabrane.

“Ova nova najava ostavila nas je u sumnji, jer nam je teško shvatiti o čemu se zapravo radi. Generalno, navikli smo od njih (ministarstva) da budu logični i pragmatični oko stvari, a ovdje ne možemo pronaći logiku ili pragmatizam u najavama”, rekao je Philippe Vincent, zamjenik glavnog sekretara sindikata.

Čini se da ni učenici nisu impresionirani odlukom.

“Ne razumijem kako će zabrana funkcionirati. Ko će uzimati mobilne telefone, gdje će ih stavljati, kako ćemo ih dobiti nazad?”, pitao se 13-godišnji učenik pred novinarima u jednoj školi u centru Pariza.

U drugoj školi, 12-godišnja učenica je komentarisala:

To je smiješno. U mojoj školi ih ne koristimo u učionici, niti za vrijeme odmora, u čemu je onda problem? Ako se neko uhvati kako ih koristi u toaletu ili za vrijeme ručka, mobilni telefon mu se odmah zaplijeni i dobije kaznu”, kazala je djevojčica.

Roditelji su također nesigurni u pogledu ove inicijative.

“Vjerovatno je dobra ideja kada su djeca u školi, ali ne mogu im zabraniti da ih donose u školu. Moja kćerka ide u školu i vraća se kući sama, a u ovo vrijeme godine mrak se spušta tako brzo da želim da ima mobilni uz sebe kako bi mi se javila. Tako sam sigurnija", rekla je jedna majka i dodala:

"Umjesto zabrane, zar ne mogu jednostavno da ugrade blokatore signala u škole?"

Ministar Blanquer predlaže da škole ugrade ormariće za odlaganje telefona.

"Na sastancima vlade mi ostavljamo svoje telefone u ormarićima. Čini mi se da je to izvodljivo za bilo koju grupu ljudi, uključujući i đake", sugerisao je još u septembru.

Ali, nastavnici i roditelji skeptični su i oko tog rješenja.

"Hoćemo li pretvoriti školu u divovski ormarić? Napravio sam malu kalkulaciju: 5.300 državnih škola s oko 500 učenika u svakoj, to je oko 3 miliona ormarića", kaže Vicent, i dodaje:

"Kako će ih škola spremati? I kako će osigurati da ih vlasnici dobiju natrag na kraju nastave?”

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije